Ще нещодавно на Замкову гору водила своїх друзів-росіян, щоб показати, звідки, власне, і пішла Русь. А якщо вже копати глибше, то це місце найдавніших стоянок людей. За даними археологічних досліджень, гора була заселена ще наприкінці ІІІ тисячоліття до н. е. Декотрі вчені вважають, що до того, як полянський князь Кий будував на Старокиївській горі укріплення, яке започаткувало Київ, його резиденція була саме на Замковій горі. Знаменитий дослідник старовини Вікентій Хвойка знаходив тут залишки трипільської культури, а також залізного та бронзового віків. Проте нині Замкова гора, або Хоревиця, Киселівка, Флорівська гора, як її ще називають, стала плацдармом, який за будь-яку ціну хочуть отримати сучасні скоробагатьки під забудову.
Власне, уже отримали і почали її знищувати, каже голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець. Там працює важка техніка, вантажівками вивозиться ґрунт, уже зрізано близько сотні дерев, значна частина яких вікові.
«Днями я повідомив про початок руйнування Замкової гори з боку Фролівської вулиці та звернувся до голови КМДА Олександра Попова з проханням зупинити нищення легендарної гори. Представники КМДА повідомили мені, що будівельні роботи не ведуться, а лише вивозиться сміття. Та насправді забудовники обдурили КМДА. Оскільки вже існує загороджений будівельний майданчик, де проводяться роботи», — наголосив О. Бригинець.
За словами депутата, створюється враження, що владі мало скандалів з Гостинним двором та схилами Дніпра, вона «розігріває» нову гарячу точку на карті міста.
«Зараз існує реальна загроза знищення історичної пам’ятки. Минулого року нам ледве вдалося зберегти залишки гори Щекавиці, і в даному випадку громадськість теж відступати не збирається», — заявив О. Бригинець.
Згодом стало також відомо, що прокуратура міста Києва подала позов про розірвання угоди оренди і повернення громаді земельної ділянки 0,2 га на Андріївському узвозі 14—16 (Замкова гора). Прокуратура також встановила, що рішенням Київської міськради ще 2005 року цю землю було передано ТОВ «Маркон» в оренду на 15 років. 
Нагадаємо: наказом Мінкульту Андіївський узвіз і Замкова гора занесені до державного реєстру як пам’ятки містобудування місцевого значення. 
Тим часом головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський зазначає, що їхня організація вже багато разів зверталася до Київської міської ради і наполягала на скасуванні незаконних рішень про землевідведення, які були видані в попередні роки, в тому числі і стосовно Замкової гори. 
Проте самі депутати, стверджує активіст, зацікавлені в дерибані землі і фактично не йдуть на поступки громадськості. Ця проблема має й законодавче підґрунтя. За голосування завідомо незаконних рішень обранець не несе жодної кримінальної відповідальності. «Навіть якщо прокуратура вносить протесф, доводить справу до суду і навіть отримує позитивне судове рішення, ніхто після цього кримінальної відповідальності не несе», — каже Віталій Черняховський. А отже, Київрада може приймати скільки завгодно таких рішень.
Виходить, єдиний порятунок — змінити таких депутатів? Проте коли це станеться, невідомо.