Статтею 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачена виплата одноразової грошової допомоги членам сімей загиблих військовослужбовців. Порядок виплати цієї допомоги визначили постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 року № 975. Варто нагадати, що загальний розмір зазначеної допомоги становить 500-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на 2014 рік такий мінімум становить 1218 грн.).

Виплата допомоги здійснюється членам сімей, батькам та утриманцям загиблого військовослужбовця (в рівних частках кожному). Для отримання такої допомоги зазначені особи мають звернутися до обласних військових комісаріатів за місцем проживання отримувачів допомоги.

Документи, які потрібно надати для призначення допомоги:

— заява про виплату одноразової грошової допомоги;

— копія свідоцтва про смерть;

— копія лікарського свідоцтва про смерть;

— витяг із наказу командира військової частини про виключення військовослужбовця із списків особового складу частини;

— витяг з послужного списку загиблого, де зазначені дані про призов на військову службу та про склад сім’ї;

— копії сторінок паспорта отримувача одноразової допомоги з даними про прізвище, ім’я та по батькові і місце реєстрації;

— копія ідентифікаційного номера отримувача допомоги;

— довідка з ЖЕКу про склад сім’ї загиблого;

— копія свідоцтва про народження загиблого (для виплати допомоги батькам загиблого);

— копія свідоцтва про шлюб (для виплати дружині загиблого);

— копія свідоцтва про народження дитини (для виплати дітям загиблого).

Завіряти копії документів нотаріально не треба, всі копії завіряються у військовому комісаріаті (військовій частині), який приймає документи для виплати одноразової допомоги.

5 листопада 2014 року Кабінет Міністрів усунув диспропорцію між розмірами одноразової грошової допомоги, що виплачується сім’ям працівників міліції та сім’ям військовослужбовців у разі їхньої загибелі під час безпосереднього виконання службових обов’язків, зокрема в районі проведення АТО. Відтепер сім’ї загиблих міліціонерів та військовослужбовців отримуватимуть однакову одноразову грошову допомогу.

До прийняття вказаної постанови розмір грошової допомоги для сімей працівників міліції був у 5 разів менше, ніж розмір аналогічної допомоги сім’ям військовослужбовців.

МВС має провести перерахунок виплаченої одноразової грошової допомоги сім’ям, а у разі їх відсутності батькам та утриманцям працівників міліції, які загинули при безпосередній участі в АТО у період з 14 квітня 2014 року і до набрання чинності постановою уряду.