Україні необхідно відмовитися від масового використання миючих засобів, що містять фосфати. Відмову від використання побутової хімії з фосфатовмісними сполуками слід впроваджувати поетапно. На цьому наголосив виконуючий обов’язки міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександр Аліпов під час наради з питань реалізації Загальнодержавної програми «Питна вода України».
«Фосфати — одні із найагресивніших забруднювачів води та поверхневих вододжерел, їхні сполуки погано розкладаються у природі, завдаючи їй надзвичайно великої шкоди. Шкодять вони і людині, з часом призводячи до різних захворювань і розвитку ракових клітин. Водночас більшість вітчизняних очисних споруд не розрахована на очищення стоків від умісту фосфатів, насамперед тому, що на момент їхнього проектування таких технологій та миючих засобів просто не існувало», — сказав Олександр Аліпов.
За його словами, необхідна термінова розробка нормативно-правового акта про поетапне скорочення та заборону використання фосфатів у миючих засобах, аналогічного тому, який міністерство розробило для поліетиленових пакетів малого об’єму.
Нагадаємо, що вміст фосфатних сполук у миючих засобах заборонено у багатьох країнах світу вже понад десять років. Нині у Німеччині, Італії, Австрії, Норвегії, Швейцарії та Нідерландах перуть винятково порошками без фосфатів. У Бельгії більш як 80 відсотків порошків безфосфатні, в Данії — 54, Фінляндії та Швеції — 40, Франції — 30, у Великій Британії та Іспанії — 25, Греції та Португалії — 15 відсотків. В Японії вже до 1986 року в пральних порошках фосфатів не було взагалі. Норми про заборону фосфатів у прально-мийних засобах діють в Республіці Корея, на Тайвані, в Гонконгу, Таїланді та в Південно-Африканській Республіці. У США такі заборони охоплюють понад третину всіх штатів.