Неабияке видовище кілька днів поспіль спостерігали у Дніпро-Бузькому лимані рибалки і жителі прибережного села Геройське Голопристанського району Херсонщини. Буквально за сотню метрів від берега гралися троє дельфінів, один з яких був абсолютно білий! Усі вони, зокрема й білий, належать до виду чорноморських афалін, а в лиман, імовірно, зайшли, женучись за косяками риби.

Дельфінів-альбіносів у Чорному морі зустрічали й раніше. Минулого року, наприклад, тварину незвичайного кольору бачили в прибережних водах кримського міста Судак. Очевидцям навіть вдалося зняти її на відео і викласти ролик в Інтернеті. 

Проте у випадку появи дельфіна в Геройському вчені не надто вітають такий візит — вони стверджують, що ризик загинути у прісних водоймах для морської тварини зростає у багато разів. 

І шкода, якщо ми більше не зможемо милуватися таким дивом природи, як дельфін-альбінос.

«Кілька днів перебування у прісних водоймах здоров’ю дельфіна зашкодити не можуть — вони сюди заходили й раніше. Однак для них виникає загроза заплутатися в рибацьких сітках або під час полювання за рибою потрапити на мілководдя. Тільки в нинішньому році на території Чорноморського біосферного заповідника зареєстровано три випадки загибелі чорноморських дельфінів, та й минулі роки не виключення», — зазначає старший науковий співробітник Чорноморського біосферного заповідника Дмитро Черняков.

 

Херсонська область.