За даними опитувань Київського міжнародного інституту соціології, цього року за кордоном хочуть відпочити 45% українців. Молодь дедалі частіше їздить Європою самостійно. Тобі теж кортить туди, але бажаєш заощадити? «Голос України» дізнався, як організувати таку подорож. Нас проконсультували: співзасновниця Клубу душевних подорожей "Всюдихід" Галина Тодоренко, випускниця Інституту журналістики Нателла Шавадзе, котра мандрує автостопом, та інші досвідчені туристи.

Документи. Зайди на сайт посольства і уважно прочитай, які документи потрібні. Заповни анкету і дай перевірити друзям, котрі добре володіють англійською. Сформувавши пакет документів без приватних посередників і турагенцій, ти заощадиш. Адже за заповнення візової анкети посередники беруть 120—180 гривень.

«Коли є повний пакет документів, зібраний за правилами, консульство не має формальної підстави для відмови в наданні візи. Поїздку треба планувати заздалегідь — як мінімум за три тижні, бо формальності забирають час», — розповідає Лілія Сидорук (30 років). Торік вона подорожувала за маршрутом Швейцарія—Німеччина—Франція.

Якщо часу на збори мало, вихід є. Українці не зобов’язані оформляти візи до таких європейських країн, як Албанія, Чорногорія, Ізраїль — до 90 діб, Білорусь, Боснія та Герцеговина, Молдова, Сербія, Туреччина — до 30 діб, Хорватія — з квітня до листопада.

Багаж. Якщо подорожуєш із наплічником, усе доведеться носити на собі. «Ми не беремо багато речей у рюкзаки. Найнеобхідніше — це ліхтарик, камера, лептоп, спальник, намет, мінімум одягу», — каже Нателла Шавадзе (23 роки), яка минулого літа разом зі своїм чоловіком автостопом об’їхала 13 країн. Пара обрала насичений маршрут: Київ—Словаччина—Італія—узбережжя Адріатичного моря—Туреччина—Грузія—Росія—Київ. Не забудь прихопити розмовник для туристів.

Житло. Продумай варіанти і бронюй заздалегідь. Найпростіше і найдорожче — номер у готелі. Бюджетніше — замовити хостел. Якщо обереш кімнату для трьох—восьми осіб, це може коштувати 10—12 євро за ніч.

Екстремальна можливість заощадити — обмінятися з іноземцями своїми квартирами на певний час. Для цього можна безплатно зареєструватися в мережі СouchSurfіng. Іноземні мандрівники реагують швидко: вже за тиждень можна укласти угоду. Договір усний, документи не оформлюються. Домовленість базується лише на довірі.

Транспорт. Найдешевші авіаквитки — лоукост-компаній. Вартість залежить від харчування (чи годують на борту) та тривалості перельоту. Також на ціну впливає час бронювання, тому квитки вигідніше замовляти за 4—5 місяців до поїздки.

Найдешевший і найризикованіший спосіб мандрувати — автостоп. «Тут не обійтися без супроводу надійного друга. Дівчині краще подорожувати з сильним супутником. За твою безпеку відповідаєш тільки ти. Бажано мати вигляд людини без статі: краса не потрібна з точки зору безпеки. Не слід приймати запрошення будь-куди, адже ти не знаєш не тільки людину, а й місцевість. У європейських країнах досить легко знайти водіїв, які підвезуть. Неприємних ситуацій можна уникнути. Тільки не давай привід для чіплянь», — радить співзасновниця клубу мандрівників «Всюдихід» Галина Тодоренко (22), яка подорожує автостопом з 16 років. За цей час дівчина побувала в Іспанії, Нідерландах, Німеччині, Франції, Монако, Італії та найдавнішій державі Європи — Сан-Марино.

Харчування. Найдорожчий спосіб утамувати голод у Європі — сходити до ресторану. Куштуй національні страви: через кухню теж пізнається культура країни. А щоб заощадити, відвідуй великі супермаркети: ціни доволі близькі до наших. Якщо грошей обмаль, пошукай кондитерську чи кафе-фастфуд із гарантією свіжості. У таких закладах після закриття безплатно роздають продукти, які не були куплені протягом дня. Так власники кафе доводять, що пропонують тільки свіжу сьогоднішню їжу.

Додаткові витрати. Виріши одразу, яку суму можеш витратити на квитки до музеїв, галерей та інших місць культурного відпочинку: в ЄС це недешево (ціни на квитки до музеїв для студентів у Німеччині та Франції — 5—15 євро).

Мандрівник Денис Нечаєв (22 роки) радить: «Заздалегідь продумай місця, які хотілося б відвідати зі знижкою. Якщо ти студент, замов міжнародну студентську картку ІSІC. Це єдине визнане у світі посвідчення особи і статусу учня». Денис активно подорожує з 18 років. Він побував в Іспанії, Великій Британії, Туреччині та на Кіпрі.

Якщо ти вже випускник/випускниця і можеш цікаво писати, спробуй оформити міжнародне журналістське посвідчення. Із ним можна відвідувати місця культурного відпочинку майже задарма. Наприклад, у Барселоні журналісти мають право на безплатний вхід до багатьох музеїв. Знайди видання, що публікує матеріали про подорожі, і запропонуй послуги позаштатного кореспондента.

Потрапивши за кордон, можеш устигнути на грандіозні сезонні розпродажі. Вони бувають двічі на рік: у січні—лютому та в червні—липні. У молодіжних брендових магазинах ціни екстремально низькі: аксесуари — від 1 євро, одяг (футболки, светри) — від 3-х. Щодо сувенірів: не купуй усе одразу в одному місці. Порівнюй ціни і торгуйся. Біля найпопулярніших пам’ятників і на центральних вулицях — дорожче. А в сусідньому провулку 8 ейфелевих вежок можна купити за 1 євро.

Бюджет. Найекономніший варіант: їхати автостопом, жити у «коучсерферів», мати міжнародний студентський квиток, купувати їжу в супермаркетах. Усе це може обійтися у 150—200 євро. Порівняй: авіаперельоти, проживання у готелі, вечері в ресторанах та розважальних центрах — у середньому 500—700 євро на людину за тиждень. 

Тепер ти знаєш більше про організацію подорожі. Європейські країни не такі важкодоступні, як здається. «Голос України» бажає тобі цікавих і приємних мандрів!

Фото з архіву «Голосу України».

Будапешт.

Мюнхен.

Хорватія, острів Брач.