А погана — що на Азові цьогоріч бичка не буде взагалі
Після певного похолодання наприкінці травня на Запоріжжі встановилася спекотна погода. 36 градусів у тіні, вважай, норма. У цій ситуації зазвичай існувала загроза масового замору бичка, якому в пере-грітій воді просто не вистачає кисню. Щоб вберегти курортне узбережжя від забруднення мертвою рибою, в таких випадках проводився санітарний вилов бичка, для чого в море виводили мало не всі наявні плавзасоби. Цього року нічого такого немає, і, схоже, не буде. Рибалки, яким дозволено здійснювати промисловий вилов в Азовському морі, повертаються фактично ні з чим: бичок-годувальник заліг ближче до дна. Одне слово, всі скаржаться на «не-врожай». І в того «неврожаю» рукотворні причини. Адже ще в 2010 році екологи («Голос України» про це повідомляв) говорили про рік-два, які залишалися для порятунку Молочного лиману, де, власне, розпочинався життєвий шлях багатьох риб Азовського моря. Але енергійні розмови про те, де знайти п’ять мільйонів гривень на створення стабільного за всіма проектними вимогами каналу, котрий єднав би лиман із морем, завершилися тим, що вони просто вщухли. Екологи вже навіть не б’ють на сполох — хто їх у нас чує: вони просто оприлюднюють катастрофічну статистику. Вона така: в 1991 році в Азовському морі було 17 видів промислових риб, нині начебто три — хамса, бичок і пиленгас. Як бачимо, і останнє вже видається застарілим і надто оптимістичним. Бо що говорити про того-таки пиленгаса, коли й бичка, якого в місцевих навколорибальських колах вважають мало не «сміттєвою» рибою, вже не піймаєш...