Під час операцій лікарі так і кажуть медсестрам: «Подайте-но Ковальчука». Дерматом (інструмент для трансплантації шкіри) увійшов у медичну практику під іменем його винахідника — завідувача відділення опікової травми Тернопільської лікарні швидкої допомоги, кандидата медичних наук, доцента кафедри травматології та ортопедії з комбустіологією Тернопільського медичного університету імені Івана Горбачевського Андрія Ковальчука. Він не лише кардинально вдосконалив його, а й налагодив серійне виробництво.

— Проблема постала, коли я інтерном прийшов у це відділення, — згадує Андрій Олегович. — Працювати фактично було нічим: дерматоми були дуже розбалансовані. Взявся їх ремонтувати. У процесі вирішив, що прилад можна й удосконалити.
Так почався тернистий шлях молодого винахідника. Доводилося долати недовіру старших колег, лягала величезна відповідальність за клінічні випробування фактично нових інструментів. Додайте сюди бюрократичні перепони, які постають перед винахідником в Україні, та й матеріальні видатки, адже все потрібно оплачувати із власної кишені. Щоб організувати серійне виробництво дерматомів, Ковальчук продав власний автомобіль.
Нині у нього вісім патентів на винаходи, які пов’язані із проблемами відновлення шкірного покриву хворих з опіками, дефектами шкіри, пластикою. У Тернополі випускають три моделі дерматомів, а ріжуча головка одноразового використання не має аналогів у світі. Вона діє за принципом станка для гоління, виготовляється з полімерних матеріалів, нержавіючого металу. Але головне — дає змогу зрізати ультратонкі (до 0,1 мм) пласти шкіри, що раніше у вітчизняній комбустіології було неможливо. Як і неможливо з такою точністю відрегулювати інструменти багаторазового використання, адже вони з часом зношуються, розбалансовуються. Не менш важливо те, що в епоху різноманітних вірусів головка одноразова, бо хоч би яка була стерилізація, завжди є ризик їх перенесення.
— Якщо площа ураження поверхні тіла сягає 30—40 відсотків, а це дуже багато, — ділиться лікар, — то виникає проблема дефіциту донорських ресурсів шкіри. Що тонше зрізати і перенести на рану донорську шкіру, то швидше не тільки заживе рана, а й загоїться місце, звідки брали шкіру для пересадки. Інколи шар тонший за волосину.
Якщо раніше важких опікових хворих відправляли на лікування за кордон, то нині наші медики можуть допомогти їм удома. У тому числі завдяки дерматому Ковальчука. Високо оцінили ці інструменти комбустіологи опікових відділень українських лікарень, зокрема відомого Донецького опікового центру. Вони легкі, точні, недорогі. У своїй практиці їх використовують також хірурги, травматологи, ортопеди. Фактично ними забезпечено всі лікарні й військові шпиталі України. Лікарі нерідко купували їх у складчину.
Дерматом Ковальчука вартує від 6 до 7 тисяч гривень, ріжучу одноразову головку аптеки продають по 250 гривень, військовим шпиталям підприємство відпускає по 160. Для порівняння: інструмент відомих світових компаній коштує 12 тисяч доларів.
— Наш інструмент більше скерований на застосування у військово-польовій хірургії, — розповідає Андрій Олегович. — У нього інноваційний дуже потужний двигун, акумуляторні батареї, складна електроніка... Весь цей фарш поміщається у невеликій ручці, до якої кріпиться одноразова головка. Він може працювати поза електромережею, що надто важливо у військово-польових умовах. Я вдячний групі тернопільських інженерів, передусім Олегові Йордану, які допомогли сконструювати складний механізм.
Воістину немає ціни дерматому Ковальчука в умовах війни, адже солдати часто потрапляють під удари «Граду», зазнають опіків, кульових поранень... Єдиного військового, який вижив під час падіння гелікоптера з командирами на борту, також лікували цим інструментом. Волонтери закупили їх для всіх військових шпиталів, а рівненському винахідник свій дерматом подарував.
Щоб організувати виробництво, знадобилося два роки. Загалом шлях від задуму до втілення у практику зайняв приблизно шість років. Дерматом Ковальчука викликав подив і зацікавлення провідних світових компаній, які виготовляють ці інструменти. Він став одним із відкриттів європейського конгресу в Гаазі, увійшов до «Золотого запасу України». Для того, щоб отримати європейський сертифікат, потрібно викласти 30 тисяч євро. Винахідник наразі не готовий до таких витрат, хоча й мріє вийти зі своєю продукцією хоча б на ринки сусідніх країн. Далі буде видно...
 
Тернопільська область.
Фото автора.
Андрій Ковальчук і його дерматом.