Початок сезону щороку ставить перед владою запитання: чим зайняти молодь? На Луганщині активізують студзагонівський рух. Традиційно студенти й учні коледжів будуть задіяні в сільськогосподарських і реставраційних роботах, благоустрої та прибиранні територій. Але в цьому сезоні можливостей працевлаштування буде більше.

Отже, у червні—серпні молодіжні трудові загони працюватимуть на підприємствах Луганської області, для чого з місцевих бюджетів міст, районів та інших джерел планується виділити близько 700 тисяч гривень. Також їх працевлаштують за межами регіону (АР Крим, Запорізька область) і за кордоном. Понад 100 чоловік отримають можливість попрацювати у Новому Уренгої (РФ), де виконуватимуть будівельні й дорожні роботи. Всі витрати, пов’язані з оплатою проїзду й проживання, взяла на себе приймаюча сторона, до того ж пообіцявши молоді високу оплату праці — близько 20 тис. рублів. Умови висунуті відповідні: допускаються тільки студенти, старші 18 років, які отримують будівельну спеціальність.

Плюси запропонованих варіантів очевидні — офіційне працевлаштування і заробіток. «Розмір залежить від виду й обсягів виконаної роботи, але можу сказати точно, що нижче мінімальної зарплата не буде», — стверджує начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Луганської облдержадміністрації Віктор Яриш (нагадаємо: розмір мінімальної заробітної плати в Україні сьогодні становить 1094 грн.). Крім того, молодь отримає можливість поїздити по Україні.

Як повідомляє управління у справах сім’ї, молоді та спорту Луганської ОДА, цього року на базі навчальних закладів Луганщини планується організувати близько 500 молодіжних трудових загонів і надати робочі місця, нехай і тимчасові, понад 15 тис. студентів. Активізація студзагонівського руху відбувається в рамках обласної акції «Відроджуючи минуле, будуємо майбутнє», присвяченої 50-річчю створення студентських будівельних загонів України.

Луганськ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).