Сонце припекло в голову, іспити вже почалися. У студентів — ціла купа роботи: сесія, курсові, дипломні. Натомість гарна погода і настрій до цього не спонукають. «Голос України» поцікавився: як спудеї борються з лінощами?
Юлія, Київський міжнародний університет, факультет тележурналістики:
— Щоб за такої прекрасної погоди не зубрити білети, потрібно нормально навчатись протягом року, а потім отримувати «автомати». А якщо їх не ставлять — кожен день учити по білетику. Це можна робити на природі. Я ж намагаюся витягнути все на «автомати». Коли маю поганий настрій, то нічого не хочеться робити. Тут допомагають лише друзі. Та інколи борюся з лінню саме за допомогою навчання, особливо коли це цікаво. Обожнюю практичні завдання з журналістики: вони вбивають мою лінь, викликаючи креативні думки.
Данило, Університет «КРОК», факультет фінансів і кредиту:
— Нехай проблеми та незгоди не роблять вам в житті погоди. Гарна погода мені байдужа, можу і в дощ погуляти. В навчанні намагаюся не затягувати і все робити вчасно. Сказали тему курсової — одразу беруся до написання. Що стосується екзаменів, тут обов’язково має бути ретельна підготовка: повторити зранку, вдень та ще раз перед сном, щоб усе гарненько закріпити. Так я хоча б пам’ятаю, де і що знаходиться. Але ще завжди страхуюся або застосовую мистецтво хитрощів. Намагаюся сісти там, де ловить Wі-Fі. Бо, коли є Wі-Fі, то є й готовий білет. Нема Wі-Fі — є фотоапарат на телефоні. Тут головне — не палитися, як неук. Не треба забувати і про вільний одяг — у ньому простіше списувати.
Світлана, Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут», інженерно-фізичний факультет:
— Є таке слово «потрібно». Заліки, сесія, курсові роботи — все це потрібно. Якщо хочеш досягти успіху, треба докласти чимало зусиль, головне, щоб був стимул! Весна, звичайно, затягує, але завжди є людина, яка не дасть тобі розслабитися. У когось це мама, у когось — друзі, а хтось просто намагається довести самому собі, що чогось вартий. Мама мене постійно підтримує, але часом дає «втик». Ще друзі, з якими ми творимо нісенітниці, але врешті-решт хтось скаже: «Досить, треба повчитися». І, звичайно, я сама собі ставлю мету, якої хочу досягти.
Антон, Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв, режисерський факультет:
— Нині найважливіший фактор в управлінні своїм життям — вибір пріоритетів. Час — найцінніший ресурс. Людина не може встигати скрізь і всюди, треба обрати щось одне. Повинен бути чіткий графік, однак не треба забувати і про відпочинок, бо енергія — це невід’ємний ресурс. Необхідно вміти давати своїм учинкам, успіхам кінцеву оцінку. І якщо вже в тебе щось не вийшло, не потрібно засмучуватись, а навпаки, винести з цього хороший урок. Не треба зациклюватись на поганому, бо життя проходить швидше, ніж ми можемо його пізнати.
Розпитувала Юлія КОСТЕНКО.