Півторамільйонний Харків, із сотнями тисяч переселенців з Донбасу на додачу, може стати територією тотальної посухи. Загальне збезводнювання обумовлене не примхами природи, а діями державних і місцевих начальників. «Харківобленерго» знову оголосило про відключення насосних станцій. Обласний центр і передмістя, найімовірніше, найближчим часом залишаться без води. Родичі, знайомі телефонують один одному і запасаються водою. Розмови не стільки про воду, скільки про те, кому вигідно збурити величезне місто?

Як повідомили в прес-службі АП «Харківводоканал», акціонерне товариство «Харківобленерго» відключило насосні станції, що забезпечують водопостачання більшості районів міста, а також приміських селищ Пісочин, Солоницівка, Подвірки. Нагадаю, що попередня спроба відключення була 30 жовтня. Але тоді зусиллям міської влади ситуацію вдалося стабілізувати. Але, як виявилося, ненадовго.

Необхідно відзначити, що заборгованість комунального підприємства «Харківводоканал» за електроенергію останнім часом зросла на 220,4 млн. грн. і на сьогодні становить 402,1 млн. грн. Водночас його боржниками є КП «Харківські теплові мережі» (185,9 млн. грн.), КП «Жилкомсервіс» (189 млн. грн.), населення міста (154 млн. грн). Не надійшли і 200 мільйонів компенсації різниці в тарифах. Ціни, що зростають, та заморожені фінансові можливості містян і підприємств породжують замкнене коло неплатежів, яке загрожує вибухнути будь-якої миті подібними НП.

В обленерго кажуть, що готові не відключати електроенергію за умови розрахунків за поточне споживання і реструктуризації боргу. Але от завдання: як мобілізовувати населення на оплату комунальних послуг в умовах безробіття та вартості життя, що зростають, та скорочення доходів населення?

У «Харківводоканалі» тариф для населення за водопостачання і водовідведення з 1 серпня було підвищено в 2,2 разу.

— Це мало було надати комунальному підприємству можливість платити за електроенергію. Проте за серпень-жовтень борг водоканалу збільшився на 61,4 млн. грн. За таких обставин, щоб не допустити автоматичного обмеження енергозабезпечення інших споживачів, ми змушені обмежити електроспоживання до рівня екологічної броні, — заявили в обленерго.

Харків.