Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін (на знімку ліворуч), Харківський міський голова Геннадій Кернес і начальник радіотехнічних військ Командування Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-майор Артур Артеменко вручили державні нагороди військовослужбовцям, які 22 березня відбили збройний напад на варту в одній з військових частин міста. 

Володимира Березюка нагороджено орденом «За мужність» посмертно. За виявлену мужність і героїчні дії Указом Президента України Віктора Януковича орденом «За мужність» ІІІ ступеня також нагороджено старшого лейтенанта Олега Гуріна і солдата строкової служби Ігоря Шила. Ще троє військовослужбовців зі складу варти нагороджені почесними нагрудними знаками «За доблесну службу». За Володимира Березюка нагороди одержала його матір Лариса Березюк (на знімку).

Нагадаємо, близько четвертої ранку двоє злочинців напали на варту військової частини радіотехнічних військ. За версією слідства, їхньою метою була зброя, що зберігається у приміщенні варти. У результаті інциденту загинув 20-літній військовослужбовець Володимир Березюк. Одного зі злочинців застрелив начальник варти Олег Гурін, другого вдалося взяти живим. Володимиру Березюку до звільнення залишалося лише два тижні.

— Ці люди в мирний час здійснили подвиг. Вони чесно, сумлінно та професійно виконали свій військовий обов’язок. Я хочу висловити слова подяки від всієї територіальної громади рідним та близьким полеглого воїна за те, що ви виховали таку гідну людину. Я хочу висловити слова подяки офіцеру та солдату за те, що ви допомогли затримати негідників, один із яких зазнає справедливого покарання на цій землі, а іншого покарає Бог на небесах. Я хочу висловити слова подяки командиру частини та всім, хто, підтримуючи військову дисципліну, підготував до такої несподіваної ситуації військовий склад. 

Те, що сталося, ніколи більше не повинно повторитися, але те, як вчинили люди, буде прикладом і для тих, хто сьогодні несе службу, і для тих, хто піде до війська через рік, через п’ять чи десять років, — зазначив під час церемонії нагородження Михайло Добкін.

Фото Павла НОВИКА.