Оскільки тема першого випуску молодіжної сторінки — студентське життя, ми вирішили порівняти, як живуть українські, європейські й американські спудеї. Допомогла нам у цьому студентка аспірантури Київського національного економічного університету Анастасія Веселовська. Вона відвідувала Америку кілька разів завдяки популярній програмі «Work&Travel».

 

Анастасія розповідає, що там існують спеціальні програми та стипендії, які дають змогу навчатися безплатно або мінімальним коштом. Але більшість бере кредит на навчання або звертається по допомогу до батьків.

— На відміну від українських студентів, американські щомісячно сплачують внески у страховий фонд, які коливаються від 50 до 300 доларів. Разове харчування в їдальні університету коштує два-три долари, але в місті це буде вже в кілька разів дорожче. Окрім того, у США немає пільгових проїзних для студентів, а вартість квитка в автобусі сягає майже трьох доларів, — обурюється Анастасія Веселовська.

Найбільше її вразило, що більшість студентів відмовляються жити з батьками і обирають гуртожиток — проживання тут недороге, зате бібліотеки, комп’ютерні зали, спортивні центри завжди до ваших послуг.

Дівчина порівнює Америку з Німеччиною, де навчалася у рамках програми обміну студентами:

— Тут можна прожити за 550 євро на місяць. Якщо пощастить поселитися в кімнаті студмістечка, проживання коштуватиме лише 200 євро. Це з усіма зручностями. Але таких кімнат не завжди вистачає. Перш ніж мені вдалося туди влаштуватися, винаймала квартиру, а це дуже дорого — 500 євро на місяць.

Обід із трьох страв у їдальні університету коштує два-три євро.

— У Німеччині дуже дорогий проїзд у громадському транспорті — два євро. Зате є проїзні квитки, які коштують сто євро. Студенти часто купують старі автомобілі — на своїй машині їздити дешевше, ніж у автобусі. А ще, як і українська молодь, підробляють барменами або офіціантами, — ділиться дівчина.

Фото Олександра ВОСКРЕСЕНСЬКОГО.

Тим часом

А так мешкають студенти в українських гуртожитках...