Напередодні 1 квітня на одному з інтернет-ресурсів пролунала «весела» інформація: начебто енергетики та шахтарі України мають право на отримання безплатних товарів та послуг від боржників за електроенергію. Першоквітневий жарт не далекий від правди, бо скоро іншого виходу в енергетиків може й не бути, крім як отримувати від боржників сплату за електроенергію, як то кажуть, «натурою».

Зовсім не жартома Незалежна профспілка енергетиків України нещодавно звернулася до Президента України Віктора Януковича з проханням вирішити питання наростаючої заборгованості за спожиту електроенергію.

«Станом на 1 березня поточного року загальна заборгованість споживачів усіх категорій за електричну енергію становить 12,6 млрд. грн., з яких водопостачальні підприємства заборгували понад 4,1 млрд. грн., або третину від загального боргу споживачів електроенергії», — зазначив голова профспілки Валерій Погорєлий. Зауваживши, що окрема заборгованість у січні—лютому ц. р. зросла на 10,2%, а борги водоканалів збільшилися на 7,8% і продовжують нагромаджуватися.

Загальна ж структура заборгованості перед енергетиками на сьогодні така: 5,412 млрд. грн. — борг системи ЖКГ (куди входять підприємства водопостачання), 3,618 млрд. грн. — борг підприємств промисловості, 3,216 млрд. грн. — борг населення, 142 млн. грн. — борг сільгоспвиробників.

За словами голови профспілкового комітету енергопостачальної компанії ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» Наталії Лапигіної, протягом 2011 року підприємства водоканалу збільшили дебіторську заборгованість перед компанією на 154 млн. грн. А голова профспілкового комітету енергопостачальної компанії ВАТ «Запоріжжяобленерго» Олександр Кирей повідомив: «Розрахунки по місту Бердянську становлять близько 16—28% за відпущену електроенергію. Цього року, на жаль, стався навіть приріст заборгованості — на 1 січня було 62 млн. грн., «наростили» ще 6 млн. грн. Також, за його словами, за трьома державними підприємствам області налічується заборгованість перед «Запоріжжяобленерго» на суму 305 млн. грн.

Про аналогічні проблеми говорили на прес-конференції і голова обласної профспілкової організації НПЕУ ПАТ «Полтаваобленерго» Володимир Абрамов, і заступник голови обласної профспілкової організації НПЕУ ПАТ «Житомиробленерго» Василь Шевчук.

Готові до пікетів

Об’єднаний профспілковий комітет ПАТ «Донецькобленерго» звертався до керівництва КП «Вода Донбасу» з вимогою погасити заборгованість за використану електроенергію. Профспілки мали намір пікетувати комунальне підприємство та інших великих боржників і прийняли рішення просити Донецьку обласну організацію профспілок працівників енергетики та ЦК «Укрелектропрофспілки» звернутися до Кабінету Міністрів України з питання виділення з державного бюджету субвенції органам місцевого самоврядування для компенсації різниці тарифів для КП «Вода Донбасу».

На початок березня 2012 року заборгованість комунального підприємства становить понад 1 млрд. грн., або 64% від загальної заборгованості споживачів — юридичних осіб. З початку року рівень розрахунків КП «Компанія «Вода Донбасу» за електроенергію становить лише 30%. Тільки за лютий компанія недоплатила 43 млн. грн., а щомісячне споживання електроенергії не оплачується з 2007 року! При цьому на усі інші витрати водоканали безперешкодно витрачають гроші, а їхні керівники їздять на дорогих авто та займаються благодійністю.

Врешті-решт компанія «Донецькобленерго», якій підприємства області заборгували загалом понад 1,6 млрд. грн., збирається відключити від енергопостачання своїх найбільших боржників: КП «Вода Донбасу» та ОКП «Донецьктеплокомуненерго».

Голова об’єднаної профспілки ПАТ «Донецькобленерго» Віктор Дикий з цього приводу зазначав: «Недоплачені боржниками гроші — це наші недоотримані зарплати. Піраміда боргів зростає, як снігова куля. Якщо ми не зможемо повністю розрахуватися з ДП «Енергоринок», то платежі не надійдуть на ТЕС і АЕС, а вони не зможуть платити за вугілля і закуповувати ядерне паливо. Без грошей сидітимуть усі — від електриків до шахтарів».

До подібних жорстких заходів готуються й інші енергокомпанії. Зокрема, компанія «Луганське енергетичне об’єднання» почала відключення від електрики об’єктів водопостачання та водовідведення: КП «Водоканал», ТОВ «Таун Сервіс», КСП «Лисичанськводоканал», Рубіжанське ВУВКГ, Алчевське ВКГ, Кремінське ВУВКГ, ТОВ «Аквасервіс». Заборгованість цих підприємств перед «ЛЕО» становить понад 144 млн. грн.

Профспілки просять виконувати обіцянки

Як зазначив на прес-конференції голова Незалежної профспілки енергетиків Валерій Погорєлий, лише запровадження дієвого комплексу заходів на вищому державному рівні забезпечить погашення заборгованості підприємств водопостачання та водовідведення перед енергопостачальними компаніями України.

НПЕУ, звертаючись до Президента як гаранта Конституції України та голови Ради національної безпеки і оборони, зокрема, просить Віктора Януковича врегулювати питання щодо внесення змін до держбюджету-2012, передбачивши кошти на погашення заборгованості в різниці тарифів на теплову енергію, послуги з водопостачання і водовідведення, що виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості послуг тарифам, які затверджувалися органами місцевої влади.

Також необхідно врегулювати питання про реструктуризацію боргів водоканалів перед енергетиками. Крім того, профспілка вважає за потрібне провести всеукраїнську нараду за участю губернаторів і голів міст з метою розв’язання проблем із заборгованістю.

НПЕУ просить Президента звернутися до Генеральної прокуратури з приводу незаконних дій місцевих органів прокуратури щодо заборони для енергопостачальних компаній відключати боржників, звернутися до Вищої ради юстиції з питання незаконних рішень судів про заборону відключення боржників.

На думку НПЕУ, необхідно вирішити питання приведення комунальних тарифів до економічно обґрунтованого рівня з боку Національної комісії з регулювання ринку комунальних послуг. Профспілка також просить Президента звернутися до Національної комісії з регулювання електроенергетики з приводу можливості на період вирішення проблеми розрахунків водопостачальних підприємств дозволити енергетикам не здійснювати 100% потокові розрахунки з ДП «Енергоринок».

У контексті вищесказаного, певно, варто нагадати про зустріч Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з активом всеукраїнських профспілок та профоб’єднань, яка відбулася 27 січня цього року. В пакеті пропозицій профспілок главі уряду було передано й звернення Незалежної профспілки енергетиків України з проханням про сприяння у вирішенні питань соціально-економічної сфери енергопостачальних компаній.

Представники профспілок, висловлюючи в цілому підтримку системних економічних реформ, звернули увагу Миколи Азарова на питання справедливого розподілу результатів праці, а також на встановлення прозорих комунальних тарифів.

Прем’єр-міністр запевнив, що Кабінет Міністрів є відкритим до діалогу з профспілками і готовий співпрацювати у вирішенні будь-яких питань. «Я готовий до полеміки, до дискусії, до аргументованого опонування. Уряд готовий до професійної дискусії», — зазначив Микола Азаров, додавши, що в уряду та профспілок спільні інтереси, і тому необхідно сідати за стіл переговорів, викладати аргументи і доходити спільного рішення.

Фотоетюд Юрія ТИВОНЧУКА.

Заборгованість споживачів усіх категорій за електричну енергію боляче б’є по галузі.