Голова відділу Південно-Східної Європи Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини Лео Креуц, який побував з візитом у Чернігові, високо оцінив діяльність міськради в питаннях розробки та впровадження проектів у сфері енергозбереження. Один із них, україно-німецький (GІZ) «Енергоефективність у будівлях», який діє в обласному центрі уже три роки, справді, має доволі успішні напрацювання. Зокрема, в 2009—2010 роках було розроблено та впроваджено систему енергетичного менеджменту в освітніх закладах.

У 2010-му на реалізацію програми енергозбереження в установах освіти Чернігова на 2010—2014 роки, прийнятої міською радою, в бюджеті міста було передбачено 3,3 мільйона гривень. Ці кошти спрямовано на модернізацію систем опалення будівель шкіл та дитячих садків, які отримують опалення від ТЕЦ. У 38 закладах освіти встановлено сучасні системи автоматичного регулювання споживання тепла з обладнанням, вузлами обліку енергоносіїв, проведено роботи з очищення та часткові ремонти систем опалення. Також виконано роботи з поточного ремонту пошкоджених ділянок трубопроводів, відновлення ізоляції, заміни запірної арматури тощо. У 2011 році на реалізацію заходів програми виділено 2,8 мільйона гривень: кошти пішли на заміну старих дерев’яних вікон на метало-пластикові у п’яти школах. Нині розпочалось впровадження аналогічної системи енергоменеджменту в закладах охорони здоров’я та культури. Уже здійснено комплексний аналіз показників енергоспоживання будівлями, вивчено їх стан та внутрішньобудинкових інженерних систем. Проведено оцінку потенціалу енергозбереження за видами енергоресурсів і групами споживачів. Після цієї роботи розроблено відповідні рекомендації щодо впровадження енергоефективних заходів.

Крім цього, торік в модернізацію Чернігівської ТЕЦ вкладено 55 мільйонів гривень інвестицій. Цьогоріч на реконструкцію підприємства, зменшення його енергозатрат планують інвестиційні вкладення у сумі 70 мільйонів гривень.

Стосовно цього в Чернігові покладають великі сподівання на партнерів із Китайської Народної Республіки, які мають великий досвід у галузі енергозбереження, будівництва та облаштування енергетичних комплексів.

За підрахунками фахівців, щорічна реалізація заходів з енергозбереження дасть змогу в подальшому щороку економити 1,5 мільйона бюджетних коштів. Отож вкладені інвестиції окупляться в середньому за три роки. А виконання всіх програм з утеплення будівель, встановлення автоматичного регулювання тепла в закладах освіти та культури Чернігова, зменшення витрат на енергоресурси тощо загалом дасть щорічно додатково 10 мільйонів гривень заощаджень, які можна буде використовувати на інші цілі. Багато сподівань від здійснених вищезгаданих заходів і в майбутньому.

 

Чернігів.