Минулої осені в райцентрі Чуднів було введено в дію котельню на альтернативних видах палива: два котли потужністю по 500 кіловатів опалюють гімназію, будинок школяра і бібліотеку. Ознайомитися з першими підсумками її експлуатації сюди прибули керівники області і деяких районів, а також представники підприємств та організацій. Голова Чуднівської райдержадміністрацій Максим Самчик повідомив: за опалення газом треба було б платити 28 гривень за квадратний метр, а з жовтня, коли перейшли на пелети, це коштує 16 гривень 60 копійок. Витрачено на переобладнання 600 тисяч гривень.
Ще одна адреса досвіду переходу на альтернативне паливо — Чуднівська меблева фабрика. Тут поки що спалюють привізні пелети. Але вже реалізовується проект із виготовлення цього виду палива із власних відходів. Нагадаємо: паливні пелети — це гранули у формі циліндрів заданої товщини, які виготовляють і зі стружки та тирси, і з різних органічних відходів сільгоспвиробництва — соломи, лушпиння соняшнику тощо.
 
Житомирська область.
Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.
Про те, як працює обладнання, що опалює гімназію та ще кілька об’єктів, розповідає технічний директор ТОВ «Тепломагістраль-сервіс» Гагік Григорян.