Тристоронню угоду між обласною радою, обласною державною адміністрацією та Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню підписано в Донецьку. Документ передбачає організацію різноманітних тренінгів, навчання, семінарів, круглих столів для представників муніципалітетів із підготовки проектів та програм. Крім того, заплановано залучати громадськість для вивчення ефективності та результативності такої роботи. 
В майбутньому буде сформовано базу кращих практик місцевих ініціатив області. Угода покликана скоординувати зусилля фонду та органів влади на місцях і, зрештою, зробити діяльність влади більш ефективною та соціально орієнтованою.
За словами голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню Сергія Малікова, торік Донецька область залучила 2 мільйони 235 тисяч гривень із державного бюджету, беручи участь у задумах фонду. «Це невелика кількість проектів, але за сумою вони досить значні. Переконаний, після їхнього впровадження мешканцям стане простіше отримати послуги від влади. Цінність досвіду полягає ще й у тому, що такі проекти об’єднують людей для вирішення спільних завдань кожної конкретної громади. В процесі реалізації між мешканцями складаються партнерські стосунки», — зазначив керівник фонду.
Оскільки значна частина територіальних громад, особливо сільських, не має досвіду якісної підготовки проектів, обласна рада надаватиме їм консультативну та методичну допомогу.
Під час інформаційно-методичного семінару, присвяченому вимогам та особливостям проведення Всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування, представники міських, сільських, селищних та районних рад дізналися, як оформлювати накреслення для отримання грантів від державних та міжнародних організацій. Торік переможцями згаданого конкурсу стали шість проектів від області. Крім того, Міжнародний фонд «Відродження» підтримав у регіоні 38 задумів на загальну суму 2 мільйони 853 тисячі гривень. Ще понад 500 ініціатив стали переможцями конкурсу обласної ради та профінансовані на загальну суму в 10 мільйонів гривень. Цього року на проведення такого конкурсу в обласному бюджеті заплановано сім мільйонів гривень.