Серед експонатів Рівненського обласного краєзнавчого музею — фото хати, якій уже більше ста років, але вона досі вірою і правдою служить своїм господарям, а влітку потопає у квітах (на знімку). Розташована вона у Рівному, по вулиці Шевченка, 119.

 

— Ви можете не вірити, але це не звичайна хата, а хата-  стрибунець, — розповідає завідувачка відділу музею, дослідниця історії рівненських вулиць Галина Данильчук. — Щоправда, за своє існування вона стрибнула лише один раз — до метра у висоту, але зі стінами, дахом і підвалом! Очевидцем цього був господар оселі Олександр Григорович Листопад.

Трапилося це під час війни, коли фашисти бомбардували Рівне. Особливо дісталося залізничній станції, неподалік якої була розміщена ця хата. Від бомбардувань сім’я рятувалась у льосі. Якось наліт застав Олександра з хлопцями не вдома, а поблизу. Залягли, щоб перечекати біду. Раптом біля хати щось як бабахне... Піднімає голову — і бачить: його хата від вибухової хвилі «підстрибнула», та так, що під нею утворився чималий просвіток, а за якусь мить вона знову опустилася додолу. На щастя, обійшлося без жертв, а заодно без серйозних ушкоджень для хати. Щоправда, потім її трохи підлатали, повиймали осколки. Втім, коробка як стояла, так і продовжувала впевнено стояти на фундаменті, бо хатні стіни — із дерев’яних брусів, які надійно «зв’язані» між собою. Зроблено ж на совість!

Ось так хата, до якої пристало прізвисько «стрибунець», заслужила на те, щоб зайняти місце у музеї.

Рівне.

Фото Галини ДАНИЛЬЧУК.