У країні триває Всесвітній тиждень боротьби із глаукомою. Ця недуга — одна з головних причин сліпоти. Це група захворювань, яка приводить до атрофії зорового нерва, поступового погіршення зору та його втрати.
Частіше за все перебіг захворювання на початкових стадіях має безсимптомний характер. За даними ВООЗ, кожний другий пацієнт в розвинених країнах та 90 % — у країнах, що розвиваються, не підозрюють про наявність у них недуги, не обстежуються у лікарів та, як наслідок, не отримують лікування.
До групи підвищеного ризику потенційних хворих на глаукому належать люди, старші 40 років, ті, хто мають спадкову схильність до цієї хвороби, переносили коли-небудь хірургічні втручання на очах, страждають на супутню судинну патологію (цукровий діабет, мігрені, спазм судин), короткозорість.
Якщо при погляді на світло, перед очима маячать райдужні кола, відчувається затуманювання зору, зміни в полі зору, слід негайно звертатися до офтальмолога. Як правило, розвиток глаукоми відбувається внаслідок підвищеного внутрішньоочного тиску. Тому раз на рік треба звертатися до лікаря, аби він виміряв внутрішньоочний тиск, оглянув зоровий нерв та перевірив поля зору. Хоча вилікувати глаукому неможливо, сучасні методи дозволяють призупинити її прогресування, зберігаючи при цьому зір і працездатність людини та запобігаючи сліпоті і інвалідності. Що раніше виявлена хвороба та розпочате лікування, то більше шансів зберегти зір.
На знімку:  у Центрі мікрохірургії ока лікар Марія Шевколенко веде прийом.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).