Останні п’ять років вітчизняну Службу крові тест-системами та гемаконами (спеціальними комбінованими контейнерами для безпечного забору та зберігання донорської крові) постачають централізовано. Раз у рік Міністерство охорони здоров’я України закуповує їх у виробників величезними партіями й розподіляє по регіонах. 
— Така практика створює безліч проблем, які інакше як рукотворними назвати важко. Централізована закупівля здійснюється за рахунок державного бюджету. А це потребує проведення тендера на закупівлю. Крім додаткових затрат часу (тут нагадаю про те, що тест-системи та гемакони ми не одержували практично весь 2011 рік), процедура не безплатна. І тому спричиняє додаткові витрати, що впливають на кінцеву вартість обладнання. І, зрозуміло, на скорочення його кількості, — коментує ситуацію головний лікар комунального закладу «Центр крові» Севастопольської міськдержадміністрації Іван Боєчко (на знімку із донором Юрієм Петровим).
Було б розумно передати право закуповувати тест-системи та гемакони регіональним центрам крові. Адже ситуацію у своєму регіоні ми знаємо добре, тому нам простіше планувати кількість обладнання, необхідну для стабільної роботи. І закуповували б не річний, а місячний запас. Це дало б змогу уникнути утворення «тромбів» у роботі Служби крові.
 
Севастополь.
Фото автора.