Влада та громада спільними зусиллями наводять лад у «фестивальній столиці» Херсонщини

Столицю популярного фестивалю «Таврійські ігри» Каховку заслужено вважають одним із кращих для життя та відпочинку міст обласного підпорядкування. Проте його благоустроєм громада багато в чому завдячує не тільки старанності комунальників, а й прагматичному співробітництву між органом місцевого самоврядування та виконавчою владою. Тут звикли спільно робити найважливіші для міста й району справи та разом координувати їх реалізацію.
У бюджетах Каховки та Каховщини, як і в багатьох інших населених пунктах, грошей на досить витратні проекти не вистачає. Але об’єднання зусиль швидше приносить бажаний результат. Скажімо, чимало клопотів і простим городянам, і екологам донедавна завдавав міський полігон для утилізації побутових відходів, яким користуються і сусідні з Каховкою села. Контроль за тим, що сюди скидають, де-факто був символічний, тож цим активно користувалися недобросовісні підприємці, вивалюючи в котлован без дозволу використані ртутні лампи, всілякі токсичні відходи, які отруювали навколишнє повітря та ґрунтові води. Тож Каховська райдержадміністрація за участі фахівців міськвиконкому розробила проект саночищення територій, прилеглих до рекреаційної зони Дніпровського узбережжя, представлений на одному зі щорічних всеукраїнських конкурсів підтримки місцевого самоврядування, та виграла грант у сумі двісті тисяч держбюджетних гривень. На ці гроші два роки тому придбали новий сміттєвіз, а міська влада Каховки, у свою чергу, профінансувала з муніципальної казни огородження звалища, його підключення до електромережі та охорону.
— Наша спільна мета — зробити Каховку чистішою, безпечнішою та світлішою, причому все це досить тісно взаємопов’язане. Скажімо, після відновлення вуличного освітлення у приміському селищі Свєтлово вулична злочинність зменшилася майже вдвічі. Тож «електрифікація» триває: п’ять років тому в Каховці працювало тільки 174 лампи вуличного освітлення, а тепер їх понад 900, — із гордістю наголошує міський голова Олександр Карасевич. — І світильниками обмежуватися не збираємося. Віднедавна в нас почалася реалізація ще однієї спільної програми «Безпечне місто», в рамках якої на вулицях Каховки буде встановлено (для початку) шістнадцять камер відеоспостереження, підключених до екрана в черговій частині райвідділу УМВС. У Каховці програми соціального розвитку зорієнтовані на фінансування з кількох джерел, і швидше нагадують детально відпрацьовані бізнес-плани під здійснення конкретного проекту, що його можна втілити в життя за кілька місяців. Це і благоустрій центральної вулиці Леніна, і проект реконструкції міської автостанції, і ще багато чого — недарма ж влада Каховки протягом останніх років виграла аж вісім грантів на потреби благоустрою і зупинятися на досягнутому аж ніяк не збирається. Каховчани добре пам’ятають народне прислів’я: «Гуртом і батька легше бити», тому й наводити лад у рідному місті спільними зусиллями їм вдається набагато легше.
Херсонська область.