29 лютого за підтримки Дніпропетровської обласної ради, Міністерства регіонального розвитку й будівництва, Агентства США з міжнародного розвитку та обласної Асоціації ОСББ і ЖБК «Наш будинок» відбулася перша регіональна конференція «Енергоефективність у багатоквартирних будинках». Відкриваючи її, голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод зазначив, що енергоефективність — пріоритет номер один для керівництва країни й регіону.

 

— Від радянських часів нам дісталися проблеми, що потребують невідкладного розв’язання. Серед них — раціональне використання всіх видів енергоресурсів у житлових будинках. Але для реалізації цих непростих завдань бюджетних коштів недостатньо. Необхідне об’єднання зусиль органів влади, бізнесу, громадських і міжнародних організацій, мешканців будинків, — зазначив Є. Удод.

В області розроблена й діє регіональна програма енергозбереження на 2010—2015 роки, реалізуються заходи щодо зниження енергоспоживання й економії ресурсів у промисловості, ЖКГ та інших сферах на загальну суму понад 6 млрд. грн. Щодо житлового фонду, то тут йдеться, насамперед, про теплоізоляцію фасадів, установлення термовікон, лічильників тепла, замкнених систем теплопостачання і т. д. Ці заходи, за словами Євгена Удода, дозволять підвищити якість життя мешканців будинків, знизити споживання енергоресурсів, скоротити витрати громадян на оплату споживаної теплової енергії, а також зменшити викиди СО2 в атмосферу.

Євген Удод висловив упевненість, що спільні зусилля обласної влади, бізнесу, місцевих громад та Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) за експертної і ресурсної підтримки з боку міжнародних фондів дадуть змогу досягти серйозних результатів у модернізації та підвищенні енергоефективності житлового сектору регіону.