Сім тисяч тонн соломи закупила одна із столичних компаній у сорока сільгосппідприємств Вінниччини. Нині продовжують заготовляти стебла кукурудзи. До того ж з кожним із таких підприємств укладають довгострокові угоди на постачання пожнивних відходів.
Така сировина потрібна для виробництва паливних гранул. Приблизно десять тисяч тонн тюкованої соломи знадобиться для пробного запуску заводу з виготовлення пресованих гранул, який споруджують у селищі Турбів Липовецького району на Вінниччині. Брикети із соломи використовуватимуть для опалювання приміщень.
Першу чергу заводу планують запустити у другому кварталі 2012 року. Сировину заготовляють зараз, бо на час введення в дію підприємства її ще не буде на полях. «Новий завод не матиме аналогів у державі за своєю потужністю, — каже керівник проекту Ірина Лоза. — Перша черга розрахована на виробництво 75 тисяч тонн гранул на рік, такої само потужності буде й друга черга заводу. На підприємстві встановлять німецьке обладнання, яке вже закупили. Тут створять понад 120 робочих місць».
Вінницька область.