Кіровоградщина має достатньо ресурсів для того, щоб із часом перейти від споживання імпортного газу на значно дешевші вітчизняні енергоносії.
По-перше, в області зосереджено найбільші поклади бурого вугілля. По-друге, будучи аграрним регіоном, вона забезпечена достатньою кількістю сировини для виробництва паливних пілетів. Нині триває робота над тим, щоб найближчим часом перевести сільські газові котельні, що обігрівають об’єкти соціальної сфери, саме на пілети. А до 2015 року планується повне переведення опалення об’єктів соцсфери в районах області на альтернативні види палива.
Є питання й до роботи газових котелень, що обігрівають міста обласного значення: на часі їх модернізація. Тим паче що є приклад для наслідування. Так, у райцентрах Олександрії та Долинській, де введено в експлуатацію сучасні газові котельні, нині споживається газу у 3—4 рази менше, ніж донедавна. Як варіант — поступове переобладнання та переведення газових котелень ТЕЦ на водно-вугільну суміш, застосування якої дасть змогу втричі зменшити споживання такого дорогого газу.
Кіровоградська область.