У Харкові за місяць до 125-річчя від дня народження відомого українського режисера та засновника знаменитого театру «Березіль» Леся Курбаса з пам’ятника на його символічній могилі цинічні мисливці за кольоровим металом учергове зірвали барельєф і збили буквені написи, які до того ж уже колись були здані в металобрухт і повторно відливалися з полімерного матеріалу.

Розглядається питання про порушення кримінальної справи за фактом наруги над могилою-пантеоном. Про це повідомили в центрі громадських зв’язків Головного управління МВС України в Харківській області. Як зазначили в центрі громадських зв’язків, оскільки на снігу біля пантеону немає слідів, можна припустити, що акт вандалізму стався кілька днів тому. Цілком імовірно, що приймальники кольорових металів уже давно перетворили художнє зображення на звичайні уламки, й оперативні заходи в пунктах приймання кольорових металів жодних результатів не дадуть.

Трохи більш як рік тому пам’ятник на могилі було теж пошкоджено: зник бронзовий напис. 

Постраждав також сімейний пантеон Курбасів — там поховані його мати Ванда Янович-Курбас і дружина Валентина Чистякова. 

Вандалів досі не знайшли. Тоді було ухвалено рішення зробити напис на пам’ятниках із пластикових букв, пофарбованих під бронзу. Місцеве відділення Спілки театральних діячів турбується, що за місяць, який залишився до 125-річного ювілею Леся Курбаса, не встигне відновити його портрет. Нині обговорюють можливість виготовлення нового барельєфа, цього разу теж із пластику.