В обласному бюджеті Вінниччини на 2012 рік передбачено фінансування в повному обсязі лише виплати зарплати працівникам бюджетних установ, а також за так званими захищеними статтями. Де взяти кошти на решту видатків — обговорення цього питання депутати разом з представниками виконавчої влади вирішили продовжити на наступній сесії уже на початку січня нового року.

Неспроста у своїх виступах депутати характеризували фінансовий документ регіону такими словами, як «складний», «драматичний» і навіть «катастрофічний». Як стверджували промовці, зокрема, заступник начальника головного фінансового управління області Олександр Мушинський та голова постійної комісії з питань бюджету Наталія Гетце, у галузі медицини проблемним буде не лише забезпечення хворих медикаментами, а й харчуванням. Хоча область є однією з пілотних у реформуванні медичного обслуговування населення. Передбачалося, що Вінниччина отримає з державної казни 57 мільйонів гривень на медикаменти і 10 мільйонів — на придбання транспорту для медичних установ. Однак ці цифри «не дожили» до другого читання проекту держбюджету-2012. Заради справедливості слід зазначити, що на медицину видатки істотно збільшено, порівняно з 2011 роком. Додали грошей на фінансування вторинної ланки цієї галузі. Такий розподіл коштів передбачено пілотним проектом реформ у медицині краю.

Видатки на освіту також збільшено. Однак і тут коштів вистачить тільки на платню та комунальні платежі. Спричиняться проблеми навіть у фінансуванні будинків-інтернатів.

— Торік не було профінансовано в повному обсязі жоден пункт угоди нашого регіону з Кабміном, — визнає Наталія Гетце. — Навряд чи ситуація зміниться і цього року.

— Не пригадую випадку, коли депутати були б задоволені річним кошторисом, — коментує ситуацію голова облради Сергій Татусяк. — Зрозуміло, завжди хочеться більше. Але затвердили такий документ, на який реально можемо розраховувати. Ще не всі кошти розподілили. Крім того, є випадки, коли у грудні відділення Держказначейства не фінансує окремі статті, тобто ці кошти переходять на цей рік. Їх розподілимо на сесії у січні 2012-го.

Загалом обсяг обласного гаманця Вінниччини, порівняно з минулорічним, збільшиться аж на 66,5 відсотка, в грошовому вираженні — на 1,1 мільярда гривень. Такого істотного зростання в регіоні не було протягом останніх років.

 

Вінницька область.