Лікар Лейтон Нищук із канадського центру «Медичне милосердя» щороку приїжджає на Рівненщину. Обов’язково відвідує своїх родичів, які мешкають у Гощанському районі, а також привозить благодійну допомогу для районної лікарні та ФАПу села Томахів, адже у цьому селі — його родове коріння.

— У нашому провінційному містечку немає спеціалізованої лікарні, — каже Лейтон Нищук, який мешкає у провінції Альберта, що на заході Канади. — Обслуговують населення сімейні лікарі. Так було від часу започаткування канадської медицини. Спеціалісти вузького профілю з’явилися вже в 1950—1960 роках. Ми надаємо первинну допомогу своїм пацієнтам, а якщо потрібно зробити рентген чи професійне обстеження, направляємо їх до спеціалізованої лікарні. На виклики медики їдуть своїм транспортом, але держава відшкодовує їм транспортні послуги. Хоча здебільшого люди самі звертаються до офісу.

Канадець розповідає, що в його країні дуже розвинена мережа страхової медицини. Тому частина, а подеколи й усі медичні послуги відшкодовуються за рахунок медичного страхування. Це, так би мовити, медична скринька, за кошти з якої люди можуть пройти не лише обстеження, а й придбати ліки.

— Ми виписуємо рецепт, — каже лікар Лейтон Нищук, — і за цим рецептом наш пацієнт може придбати безплатно медикаменти. Вартість страховки залежить від того, в якій провінції проживає людина. На одного сімейного лікаря припадає 1500 осіб.

— На Рівненщину я приїжджаю щороку, — продовжує співрозмовник. — Тут моє родове коріння. Адже батько мій Лукаш Нищук народився в селі Томахів Гощанського району. Він був шостою дитиною в сім’ї. До Канади переїхав, коли виповнилося десять років. Мама моя, Марія Гораскевич, із Львівщини, приїхала в Канаду у три роки. Вона була наймолодша донька в родині. Я пишаюся тим, що Україна — моя прабатьківська земля. Коли приїжджаю сюди, обов’язково відвідую Рівненщину, Львівщину, Волинську, Тернопільську області. Два роки тому я приїжджав у Гощу зі своєю сестрою Дженет, вона медсестра. Тоді ми подарували для райлікарні інкубатор для новонароджених.

Лейтон Нищук каже, що канадці живуть до 90, а то й більше років. На пенсію в них ідуть і жінки, і чоловіки в 65.

— Секрет довголіття, напевно, — в русі, — аналізує медик. — Адже в нас багато уваги приділяють не лікуванню недуг, а їх профілактиці. Дуже популярні в Канаді оздоровчі центри. Такі центри є навіть у найменших селах. На 4 тисячі людей обов’язково має бути спортивний комплекс, де цілий рік бажаючі можуть навіть грати в хокей.

Сам Лейтон захоплюється софтболом, плаванням, риболовлею. А ще полюбляє кемпінги. Тобто відпочинок на свіжому повітрі.

Рівненська область.

Благодійна допомога для Гощанської ЦРЛ від канадського лікаря Л. Нищука (крайній праворуч).

 

Фото автора.