У щедрому колись на рибу Сиваші незабаром і дрібного бичка важко буде на гачок підчепити. Через жорстку «конкуренцію» за свою їжу з людиною риба там просто не зможе прогодуватися.
Останнім часом природна водойма Херсонщини з унікальною флорою та фауною стала просто «золотим дном» для бригад мисливців за мотилем — личинкою звичайного комара. Ці червоні черв’ячки служать основою різноманітних кормів для акваріумних рибок та екзотичних птахів. І білоруські, російські, польські фірми, які ці корми випускають, охоче платять за кілограм мотиля по 40—60 доларів США. І такі розцінки стали нездоланною спокусою для місцевого люду. Тож якщо раніше личинку добували вручну, проціджуючи ґрунт із дна через саморобні сита, то тепер у гонитві за прибутками її вигрібають тоннами у промислових масштабах, використовуючи навіть потужні мотопомпи! Варварські «набіги» шукачів личинок стали справжнім лихом навіть для природного резервату — Азово-Сиваського національного парку.
— Центральна частина Сиваша площею у 39,8 тисячі гектарів є територією нашого парку, де будь-який промисел мотиля, звісно, заборонено. Але ж за ним все одно лізуть цілими натовпами, користуючись тим, що охорона всюди не встигає. Беруть ліцензію на видобуток личинки в одному місці акваторії, а опиняються чомусь в іншому, і саме там, де її брати не можна. Держава встановила розмір відшкодування за кілограм такої браконьєрської здобичі у 510 гривень, але це нелегальних промисловців не зупиняє: коли вони бачать охоронців заздалегідь, то просто викидають всю націджену мотопомпами личинку у воду. На тих, хто не встигає, тільки нинішнього року склали протоколів із загальною сумою збитків понад 700 тисяч гривень, та від сплати компенсацій браконьєри ухиляються і знову повертаються на Сиваш. У нас тут уже з’явилися «давні знайомі» — десятеро мешканців Генічеського району із трьома мотопомпами. Схоже, для них видобування мотиля в сезон перетворилося на основне джерело непоганих доходів, — нарікає директор Азово-Сиваського національного парку Євген Поповчук.
Чи знають правоохоронці про справжні масштаби безневинного начебто «полювання на черв’ячків» у Присивашші? Аякже! Начальник Генічеського райвідділу міліції Херсонщини Євген Климчук каже, що його підлеглі навіть проводять спільні рейди з охороною національного парку. І тільки протягом останніх місяців уже порушили три кримінальні справи. Та наша держава до винуватців варварського винищення цих ресурсів ставиться напрочуд гуманно — ось тобі рішення про штраф і гуляй додому. А чи сплатив засуджений той штраф, чи знову почимчикував на Сиваш, то вже не обходить ні служителів правосуддя, ні чиновників з екологічних служб. Тому мотопомпи на березі Сиваша продовжують цідити тонни води, руйнуючи екосистему курортної зони.
 
Херсонська область.