Енергоощадні технології входять у практику комунальних підприємств Горлівки. Місто планує скоротити споживання природного газу на мільйон кубометрів на рік.

 

Систему теплопостачання оновлюють за підказкою та за гроші японців

Скоротити споживання газу на мільйон кубометрів на рік — таку мету поставили в Горлівці. За словами заступників міського голови Вадима Ісакова та Романа Живенка, роботи з енергозбереження набирають темп. В усіх бюджетних закладах використовують лише енергоощадні лампи, до того ж із місцевого бюджету на них не витрачено ані копійки: понад 30 тисяч освітлювальних приладів отримано в рамках проекту з виконання Кіотського протоколу. Є обнадійливі новини і в системі теплопостачання. За активної участі японської компанії «Асука Грін Вестмен» виготовлено проект реконструкції систем теплопостачання. Після проходження кількох етапів оцінки проект затвердить комісія Національної агенції з енергозбереження і в місті почнеться заміна тепломереж. Такого масштабного скорочення витрат природного газу та шкідливих викидів в атмосферу Горлівка досягне перша з українських міст.

Лічильники з диференційованим тарифом здешевили витрати на вуличне освітлення. У планах місцевої влади — заміна натрієвих ламп світлодіодними, які споживають удесятеро менше електроенергії та довше служать. У міськраді навіть створено відділ з енергозбереження, який курирує, зокрема, і встановлення теплових лічильників на багатоквартирних будинках. Частково бере у цьому участь міськрада, яка виділила 147 тисяч із місцевого бюджету на виготовлення проектно-кошторисної документації. Решту витрат покривають мешканці. Сприяє енергозбереженню використання сучасних котлів із високим коефіцієнтом корисної дії. У погожі дні підігрівання води в пологовому будинку медичного об’єднання «Сім’я і здоров’я» здійснюється за рахунок сонячної батареї. А в школі №74 цього сезону запрацює новий піролізний котел, де сировиною є деревна щепа.

Чому монополіст переводить деякі будинки на автономне опалення?

Демонструючи новинки теплозабезпечення, фахівці не приховували: це не сьогоднішні інновації, а зразки, які існують уже кілька років. Від використання таких технологій виробництво тепла здешевлюється, але потребує нових ідей сама система подачі тепла. Вона нераціональна й не відповідає типу сучасної забудови. Виявивши «вузькі місця», ЗАТ «Горлівськтепломережа» змушено йти на такі нехарактерні для монополіста кроки, як переведення частини будівель на автономне опалення.

«Технічні характеристики мереж не розраховано на забезпечення теплом абсолютно несхожих об’єктів, які стоять поруч, наприклад, дво- і чотирнадцятиповерхового будинків, — пояснює керівник підприємства Олександр Сокол. — Над зниженням енергоємності колектив працює не перший рік, на розгляд експертів подано 41 проект з енергозбереження, багато з них уже впроваджено. Один із проектів, заснований на утилізації та вторинному використанні продуктів згоряння газу, цього року визнано найкращим на загальноукраїнському рівні».

Окрім встановлення утилізаторів тепла, у програмі оптимізації теплопостачання заплановано заміну насосів на котлах на менш енергоємні (це заощадить до 30 відсотків електроенергії), залучення до технологічного процесу частотного регулювання тощо. До речі, утилізатори тепла, підключення яких заплановано на старих великих котельнях, де котли замінювати дорого, повинні вловлювати загальні викиди із котельні, а не з окремих агрегатів. За рахунок цього обсяг вторинного газу для повторного використання збільшується. Очікувана економія газу — близько 20 відсотків. На реалізацію цього проекту профільне міністерство виділило «Горлівськтепломережі» 1,2 мільйона гривень та рекомендувало впровадити досвід горлівчан в інших регіонах.

На реконструкцію теплових мереж, яка втілюватиметься за участі японської фірми, кошти надійдуть із суми, виділеної Україні в рамках Кіотського протоколу. Перший етап реконструкції передбачає закриття трьох великих котелень та розподіл об’єктів, які ними обслуговуються, між 12 новими значно меншої потужності. Водночас істотно знизиться споживання газу, електроенергії, води, зменшиться чисельність обслуговуючого персоналу, скоротиться протяжність мереж. На другому етапі заплановано заходи з подальшої модернізації мереж.

Нині два житлові будинки по вулиці Севанській переводять на автономне опалення. «За рахунок цього теплові мережі скоротяться на цілий кілометр, відповідно зменшаться витрати на обслуговування», — пояснює досвідчений керівник тепломережі. Напрошується продовження: «знизяться і тарифи». Але зі стверджувальною інтонацією якось не виходить...

Тарифи не знизять

За словами Олександра Сокола та головного інженера КП «Уголек» Юрія Медведенка, теперішні тарифи становлять приблизно 60—65 відсотків від собівартості теплопостачання. Комунальники заявляють, що в Горлівці — не найвищі в області розцінки на тепло і перебувають вони десь у середині таблиці із переліком населених пунктів. Зокрема, у Вугледарі обігрівання одного квадратного метра житла коштує 12 гривень 68 копійок, у Великоновосілківці — 17 гривень 99 копійок, у Димитрові — 9 гривень 10 копійок, у Краматорську — 8 гривень 71 копійку, в Макіївці — 9 гривень 11 копійок. У Горлівці є два тарифи: у «Горлівськтепломережі» — 7 гривень 96 копійок за квадратний метр, у КП «Уголек» — 10 гривень 56 копійок. Обидва підприємства подали до Національної комісії регулювання електроенергетики свої обґрунтування стосовно собівартості теплопостачання. Але розрахунки розрахунками, а в нашій ситуації результат залежить і від рішення «згори»: яка частка різниці між тарифом і собівартістю тепла покриватиметься за рахунок бюджету? Від цього також залежать платежі, які сьогодні у всіх на вустах.

Проблеми з роботою, зарплатами, здоров’ям, а іноді і моральні труднощі багатьох мешканців зробили рабами комунальних боргів. Хоча правила оформлення субсидій стали привабливішими, у «Горлівськтепломережі» залишається 2,5 тисячі боржників. Суми найрізноманітніші: від 500 гривень до 18—19 тисяч. І такі факти свідчать про те, що в суспільстві і державі не все гаразд. Так, заходи з енергозбереження дають результати, але ж і для теплопостачальних підприємств підвищуються тарифи на воду, електрику, газ, платежі за оренду землі та виробничих потужностей, зростає мінімальна зарплата...

Представники обласної держадміністрації Тетяна Черткова та Ганна Черномордик, керівник громадської організації з енергозбереження «Летавіца» Наталя Єрьоменко підтримали горлівських тепловиків добрим словом. На думку експертів, усі теперішні зміни органічно вписуються і в обласну програму з енергоефективності, і в досвід інших європейських держав, зокрема Фінляндії. Так, запропоновані місцевими комунальниками ідеї — сміливі й водночас ризиковані, якщо враховувати непросту, м’яко кажучи, економічну ситуацію. Але іншого виходу немає: теплопостачання, як і вся енергетична галузь, підійшло до рубежу радикальних змін, без яких не виживуть ані комунальна сфера, ані суспільство. Без перебільшення, заплановані в Горлівці заходи — це шанс для всіх. Однак ентузіасти не приховують й остраху: а ну як актуальна тема стане черговим політичним інструментом, темою, про яку поговорять і благополучно забудуть, використавши у відповідності з економічною, кар’єрною та іншою доцільністю?

Валентина БАРДАР, Ліна КУЩ.

Донецька область.

Фото Валентини БАРДАР.

Підготовка деревної щепи для піролізного котла.

Твердопаливний нагрівач працює на тирсі.