Першу чергу першої у Вінницькій області електростанції на сонячних батареях здано в експлуатацію в селі Слобода Бушанська Ямпільського району. Замовник робіт — вінницьке підприємство «Енергоінвест» планує завершити їх до кінця наступного року.

За словами президента компанії «Енергоінвест» Володимира Житника, місцем будівництва такого енергозберігаючого об’єкта обрано південний район області, де найбільше сонячних днів. Станція розміститься на одному з південних схилів площею 3,1 гектара. На її спорудженні використовують сучасні світові технології, зокрема, обладнання придбано в Ізраїлі, в компанії Sunelectra. Вона є визнаним лідером у виробництві технологічних ліній для енергозберігаючих об’єктів. Монтаж обладнання, а також інші будівельні роботи виконали фахівці київської компанії «Рентехно». Нині триває монтаж сонячних акумулюючих батарей, на початок листопада планують ввести в дію другу чергу станції.

Загальна вартість робіт, за попередніми підрахунками, становитиме приблизно шістдесят мільйонів гривень. Фахівці прогнозують, що вкладені кошти окупляться протягом шести років роботи станції. Під час розрахунків узято до уваги той факт, що отриману енергію підприємство реалізуватиме за так званим «зеленим» тарифом. Дозвіл на це «Енергоінвест» отримав від НКРЕ.

Досі вінницьке підприємство спеціалізувалося на відновленні старих і будівництві нових малих гідроелектростанцій. 

Загалом «Енергоінвест» експлуатує одинадцять таких об’єктів, які розташовані, крім Вінницької, у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях. Торік виробництво електроенергії на цих ГЕС збільшено порівняно з 2009 роком на 39,5 відсотка. 

Тож із допомогою води річок підприємство виробляє протягом року понад 60 мільйонів кВт-годин електрики.

 

Вінницька область.