Масштабний міжнародний проект реалізували на Вінниччині: протягом чотирьох днів (12—15 вересня) презентували свій регіон у трьох країнах Європи — Франції, Швейцарії і Бельгії, в тому числі в таких поважних структурах, як Рада Європи і Європарламент.

У Берні, Страсбурзі та Брюсселі керівник делегації, голова облради Сергій Татусяк провів півгодинну слайд-презентацію Вінницької області: від її географічного розташування до конкретних бізнес-проектів. Учасники презентації відзначили практичність заходу, який, за словами єврочиновників, є основою для двосторонньої співпраці. Близько 300 із них прийшли поспілкуватися з вінничанами в будинку Ради Європи у Страсбурзі. Серед запрошених — 80 послів та дипломатичних місіонерів різних країн, представники європейського бізнесу, громадських організацій, діаспори. Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко подякував вінничанам за професійно організований захід, закликав європейських колег «подивитися на Вінниччину як на вікно в Україну».

— Вінниччина відома насамперед своїми великими сільськогосподарськими можливостями та працьовитими людьми. Майбутнє Європи — це майбутнє регіонів, — наголосив міністр.

— Шлях України до євроспільноти неможливий без участі регіонів і територіальних громад, — зазначив голова Вінницької облради Сергій Татусяк. — Презентація Вінниччини в Європі — це продовження роботи, яку ми здійснюємо в області в питаннях євроінтеграції. На основі домовленостей, досягнутих із представниками національних урядів Швейцарії, Франції, Бельгії та європейських інституцій, обласна рада розробить цілісну концепцію співпраці на найближчі 5—7 років.

Проект реалізовано в рамках відзначення 20-ї річниці Незалежності України та з метою залучення області до міжнародної спільноти шляхом налагодження міжрегіональної співпраці з країнами Євросоюзу. Його організували та провели облрада, облдержадміністрація та Міжнародна громадська організація «Україна—Польща—Німеччина». У складі делегації були народні депутати України, обранці обласної та місцевих рад, керівники низки територіальних громад, районів, підприємств та організацій, підприємці, журналісти, а також учасники художньої самодіяльності.

«Ми вже не такі, які були за часів тоталітарної держави»

У проведенні заходу вінничанам активно сприяли постійний представник України при Раді Європи Микола Точицький, до речі, родом із Вінниччини, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Швейцарії Ігор Дір, радник Президента України Марина Ставнійчук, Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи. Його Генеральний секретар Андреас Кіфер зазначив, що Вінницький регіон активно стукає у двері Європи. «А хто стукає, тому відчиняють, — каже, усміхаючись, пан Кіфер. — Українцям треба активніше заявляти про себе. Для цього використовувати всі можливості. Покажіть, які ви є, що ви можете. Саме так це зробив регіон Вінниччини, і його побачили й почули. А це вже немало для продовження контактів у подальшому. Інколи на рівні регіонів можна досягти більшого, ніж на рівні держав».

Постійний представник України при Раді Європи Микола Точицький:

— Вінницька область перша так масштабно представила свій регіон у поважній європейській структурі. Учасники презентації отримали підготовлені відео- і дидактичні матеріали про можливості регіону і його природні ресурси. Набагато важливішим є спілкування за принципом: люди — до людей. Європейці не до кінця розуміють наш менталітет. Цьому перешкоджає рудимент минулого. Треба показувати їм, що ми вже інші, ніж були за часів тоталітарної держави.

У Брюсселі презентація відбулася за програмою Конференції місцевих і регіональних влад «Східне партнерство» під егідою Комітету регіонів Євросоюзу та Представництва України при ЄС. За словами представника Комітету регіонів ЄС Сілке Тоеншоф, в Європі виявляють великий інтерес до налагодження прямої співпраці з регіональною та місцевою владою України. Пані Тоеншоф стверджує, що наша держава є одним із ключових пріоритетів серед країн «Східного партнерства».

Вояж із задоволенням і не без моралі

Поїздка, що пролягла через шість країн Європи, викликала не тільки захоплення. Кожен із делегації ловив себе на думці: чому європейці живуть краще, точніше, набагато краще, ніж ми? Один із них так відповів на це запитання.

— Тепер журналісти матимуть можливість порівняти, як у них і як у нас, і на конкретних прикладах критикувати наших чиновників за невміле керівництво. Скажімо, як після побачених якісних доріг можна сприймати пояснення наших фахівців, що дороги неякісні тому, що лежав сніг чи їх руйнують підземні води. У гірській Швейцарії дорожнє покриття рівненьке, як стіл. У жодній із п’яти країн, де пролягав наш маршрут, немає таких поганих доріг, як у нас. Співрозмовник доречно нагадав відому фразу Отто Бісмарка про те, що навіть з поганими законами, але грамотними і вмілими чиновниками можна успішно керувати країною. Але якщо чиновники погані, не допоможуть найкращі закони. За його словами, досягти високих стандартів життя можна завдяки грамотному менеджменту. Саме цього не вистачає найбільше. Та ще й руки у бага-тьох липкі. Поляки, коли розповідали нам, як їм удалося добитися таких суттєвих зрушень, відверто зізнавалися: в них не розкрадають державу, тому й стає Польща багатшою. І свідомість треба змінювати. Бо навіть дехто із членів делегації робив усе так само, як удома. Наприклад, захоплювався чисто виметеною вулицею і тут-таки кидав під ноги недопалок цигарки.

Без сумніву, надзвичайно корисним і повчальним став європейський вояж вінничан. Залишається чекати, коли ми, як то кажуть у народі, візьмемося за розум і досягнемо таких само стандартів життя, які мають європейці.

У Швейцарії воду можна пити навіть із... фонтанів

Швейцарія вразила найбільше. Її можна назвати країною спокою і благодаті. Тут відсутня звична для людей суєта, навіть у містах. Не побачили ми її ні в столиці Берні, ні в Женеві. Панував незвичний для журналістських колективів спокій у потужній бернській медіа-корпорації, де працюють чотири тисячі співробітників.

— Ви не дивуйтеся, це такий менталітет у швейцарців, — пояснив присутній під час розмови представник нашого посольства. — Вони не люблять суєти. Мабуть, тому тривалість життя у швейцарців одна з найвищих в Європі. Харчі якісні...

Під час обіду в їдальні в будинку Європейського відділення ООН у Женеві спробував мінеральну воду. Такої смачної не доводилося пити у нас навіть із найчистіших лісових джерел. Ми дивувалися, що в місті воду для пиття набирають із... фонтанів. «Вона настільки чиста, що можна не остерігатися за здоров’я», — пояснили нам. Саме в Женеві розміщено найвищий фонтан. Висота його струменя сягає 140 метрів. Цей політ води видно з будь-якої точки міста. Захоплення викликають чистота на вулицях і висока якість доріг. А поля настільки доглянуті, ніби намальовані на картинці.

***

Крім презентації, вінницька делегація взяла участь у засіданні «круглого столу» в Європарламенті та в Комітеті регіонів ЄС в Брюсселі. Відбулася зустріч із керівництвом провінції Ельзас (Франція). Сторони домовилися про можливість представлення вінницьких товарів на торговельних виставках в Ельзасі та участь у ярмарку місцевої Торгово-промислової палати, виставкові площі якої становлять десять гектарів. Тут можна побачити товари і вироби з усіх країн Європи. Наша держава не бере участі в цій постійно діючій виставці. Вінничани перші спробують показати себе на найбільшому європейському ярмарку.

 

Страсбург—Берн—Брюссель.

Фото автора.

КОМЕНТАР

Сергій ТАТУСЯК, голова Вінницької облради:

— Одне із завдань нашої презентації — знайти партнерів обласній раді, територіальним громадам і громадським організаціям, а бізнесу — інвесторів. Ставили за мету ознайомитися з інституціями Ради Європи та Європарламенту, з європейськими фондами, новаціями в їхніх країнах. Тоді простіше налагоджувати вирішення наболілих питань через проекти, зокрема в рамках програми «Східне партнерство». Наш приїзд — це ще один сигнал для європейців про те, що ми готові до співпраці з країнами ЄС на всіх рівнях — від місцевого до державного.

На жаль, маємо розбіжності в законодавчому полі. Це теж стримує розвиток співробітництва. Наша держава ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування, але законодавство не адаптувала до європейських стандартів. Після презентації та спілкування з дипломатами, представниками євроінституцій я відчув імпульс до подальших дій в питанні євроінтеграції. Проте зрозумів, які виклики та відповідальність чекають на нас, адже ми заявили про себе в Європарламенті, Раді Європи — інституціях, де найбільше переймаються розвитком місцевого самоврядування, правами людини та утвердженням демократії.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, Голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк, Постійний представник України в Раді Європи Микола Точицький, радник Президента України Марина Ставнійчук, народний депутат України третього скликання Олександр Шпак (зліва направо).