Президент РФ Дмитро Медведєв вніс до Державної Думи на ратифікацію Угоду між Росією та Південною Осетією про об’єднану російську військову базу на грузинській території.

По суті, своєю ініціативою російський президент визнав, що з 2008 року російські військовослужбовці після російсько-грузинської війни перебували в Грузії незаконно, в порушення всіх норм міжнародного права.

В угоді із урядами Південної Осетії та Абхазії і РФ установлюється порядок застосування військових формувань цієї бази у взаємодії зі збройними силами Південної Осетії «для захисту суверенітету й безпеки Російської Федерації та Республіки Південна Осетія».

Мало того, угода регулює й фінансові й економічні проблеми. «Встановлюються порядок використання і функціонування об’єктів військової бази та іншого нерухомого майна, умови використання земельних ділянок, визначається статус особового складу військової бази, членів родин військовослужбовців.

Президент Дмитро Медведєв, розмірковуючи про відновлення миру із Грузією та російсько-грузинську війну 2008 року, в інтерв’ю двом телеканалам і радіостанції «Эхо Москви» заявив про те, що особисто йому Саакашвілі «має бути вдячним, бо я зупинив війська. Якби вони увійшли в Тбілісі, то, швидше всього, у даний момент у Грузії був би інший президент».

Москва.