Промислові та побутові твердопаливні котли спільного українсько-литовського підприємства «Волинь-Кальвіс», що в Ковелі, вирізняються надійністю, високою ефективністю, чудовим дизайном. І це логічно, бо розробляються вони в місті Шауляй у конструкторському бюро колишнього телевізійного заводу «Таурас». Спалюючи у цих котлах місцеві види палива, Україна щороку заощаджує десятки мільйонів доларів, які мали б піти на закупівлю російського газу.

Сталеві родичі «Таурасів»

Розташоване в Ковелі спільне українсько-литовське підприємство «Волинь-Кальвіс» працює на ринку теплоенергетики шостий рік. А починалося все 2003 року, коли тодішній Надзвичайний і Повноважний Посол України в Литві Борис Клімчук запросив делегацію з міста Ковеля відвідати цю прибалтійську країну. В її складі був і нинішній керівник «Волинь-Кальвісу», а тоді генеральний директор ВАТ «Ковельсільмаш» Анатолій Понікарчук. У місті Шауляй делегація побувала у колишньому цеху нестандартного обладнання телевізійного заводу «Таурас», трансформованого згодом у самостійне підприємство «Кальвіс» (лит. — коваль) з виробництва опалювальних котлів. Саме тоді там шукали партнерів для співпраці: потрібно було розширювати географію збуту. На той час газ в Україні був ще дуже дешевий і проект видавався не зовсім перспективним. Розглядалася можливість щодо його реалізації на базі «Ковельсільмашу». Але литовці від цього відразу відмовилися — вони хотіли бачити одного партнера. На той час у «Ковельсільмаша» було дуже багато акціонерів, серед них найбільшим — держава. Тому «Кальвіс» висував умову: підприємство має бути повністю відокремленим.

Для початку в Ковель завезли кілька котлів для атестації і випробування. Потім брали участь у виставках вже як СП «Волинь-Кальвіс». Котли збирали виключно з імпортних комплектуючих. Зараз вони на 80 відсотків вітчизняні. 

Друг наших гаманців

У чому ж перевага твердопаливних котлів СП «Волинь-Кальвіс»? Адже конкуренція на ринку досить висока. Вітчизняному споживачу пропонують котли польські, чеські, німецькі, румунські, 5-6 достойних виробників є і в Україні. 

Важливим є те, що в ковельських котлах можна спалювати практично все: торф, деревину, солому, відходи соняшнику ... Цікаво, що на самому підприємстві за п’ять років не спожили жодного кубометра газу. 

На черзі освоєння такого виду палива, як фрезерний торф. Тут є певні складності насамперед через високу вологість палива. Є домовленість з корпорацією «Кальвіс» про будівництво в Ковелі демонстраційної котельні зі спалювання саме фрезерного торфу потужністю 400 кВт. Це надзвичайно перспективний напрямок: при спалюванні 3,5—4 тонн такого торфу можна отримати стільки ж тепла, як 1000 кубометрів газу. Вартість торфу при цьому становитиме 500 гривень (враховуючи і транспортні витрати), а газу — 3200. Фактично за два-три роки котел себе окупить.

І зігріє, і очі потішить

Ковельські котли за конструкцією, за принципом роботи мають кілька особливостей. Насамперед вони стальні. Топка зварена з 6-міліметрової української сталі. Стальний котел порівняно з чавунним має меншу інертність на початок розігріву і, з другого боку, більшу надійність. Литво само по собі більш крихке. Друга їх особливість — простота. Тобто немає зайвої електроніки. А що стосується певних елементів управління, то вони досить прості. Це вмонтований у котел регулятор тяги (німецький), який забезпечує ефективне горіння. Приваблює і те, що досить великий об’єм топки дає змогу мати час горіння від одного завантаження від 6 до 12 годин. Тобто 2-3-4 рази на добу в залежності від пори року (це звичайний домашній котел). Досить високий і коефіцієнт їх корисної дії — 82—85 відсотків.

Всі котли СП «Волинь-Кальвіс» мають довгий термін експлуатації. Підприємство дає гарантію на кожен котел на два роки.

— Перші два роки потрібно було переконувати кожного нашого потенційного споживача, що це справді так, — згадує директор підприємства Анатолій Понікарчук. — Сьогодні можна сказати, що 

за шість років жоден із кількох тисяч реалізованих нами котлів не вийшов з ладу. Хіба не переконливий аргумент щодо їх надійності?! 

Іншим позитивним моментом котлів є широка гама їх використання, тобто універсальність. 

Це може бути котел+духовка, котел+сушка, котел+плита, або все в одному — котел+духовка+сушка+плита, які можуть опалювати приміщення до 150 кв. м. 

Звичайно, вони дорожчі, але у споживачів мають великий попит.

На різноманітних виставках відвідувачі звертають увагу на привабливий дизайн виробів СП «Волинь-Кальвіс». Тут поставили за правило: котел має бути одним із елементів кухонного набору. Тому ці вироби прекрасно вписуються в інтер’єр сучасної кухні. Є кілька нових розробок. Зокрема, це котли невеликої потужності, де в топці використовується жароміцне скло, щоб візуально можна було спостерігати, як у каміні, за процесом горіння.

Буває вогонь і без диму

Що стосується промислових котлів, то є кілька напрямів, які підвищують конкурентоспроможність виробів при їх відносно низькій ціні. Топка викладена жароміцною шамотною цеглою, що одночасно служить і каталізатором горіння, і акумулятором тепла. Тобто згладжує моменти завантаження холодного вологого палива, щоби одразу вирівняти процес горіння. Знову ж шамотна цегла захищає найбільш вразливі місця від перегріву.

Крім того, в промислових котлах «Волинь-Кальвісу» є ще кілька надзвичайно важливих моментів. Це подача в зону горіння підігрітого вторинного повітря, що забезпечує найбільш повне згоряння будь-якого палива з найменшими викидами. Крім того, зворотний теплоносій поступає в найбільш перегріту точку теплообмінника, що також дає ефект зменшення інертності, яка у всіх промислових котлах досить висока. Привертає увагу потенційних покупців і висока універсальність котлів стосовно палива: вугілля, торфобрикети, відходи деревини, різна біомаса.

У Ківерцях на підприємстві «Енергія» змонтували повністю механізовану подачу щепи. Два котли «Калвіс-950М» там працюють паралельно і комп’ютер визначає, яку потрібно потужність, щоб забезпечити необхідний тепловий режим: один котел має працювати чи два.

Певну перевагу на ринку «Волинь-Кальвіс» серед виробників досяг завдяки тому, що у нього можна придбати 50 видів твердопаливних котлів різних модифікацій потужністю від 6 до 1000 кіловат. Популярності набирають автоматизовані котли з використанням паливних гранул. Це вже інший рівень культури опалення.

Земляки голосують за «Волинь-Кальвіс»

Одним із успішних проектів «Волинь-Кальвісу» є котельня комунального підприємства «Енергія» в  Ківерцях, яка опалює школу, центральну районну лікарню, поліклініку, найбільший в місті дитячий садочок на 300 місць, натуралістичний та туристичний центри.

— За минулий опалювальний сезон, — розповідає голова Ківерцівської райдержадміністрації Леонтій Кричкевич, — лише п’ять днів на цій котельні працював газовий котел. В основному ж працювали на дерев’яній щепі, яку виробляли місцеві підприємці. Дистанція колії продала нам дешево — по 40 гривень за кубометр — старі шпали. Тож за півроку заощадили 300 тисяч гривень бюджетних коштів. Фактично вартість однієї гігакалорії з використанням газу становить 693 гривні, з використанням щепи і відходів деревообробки — 424 гривні. Всі сільські школи цього року будуть переведені з газу на місцеві види палива. Після цього в районі залишаться лише три школи в Ківерцях №1,2,3, котельні яких працюватимуть на газі. Нині ми використовуємо лише котли «Волинь-Кальвіс». Вони надійніші й ефективніші за інші. Хочемо попрацювати з цим підприємством над тим, щоб спалювати в котлах фрезерний торф. А в осінні і весняні місяці використовуватимемо як паливо винятково деревину. Сухих і аварійних дерев у районі не бракує.

Позитивну оцінку про виготовлені у Ковелі твердопаливні котли довелося почути в будівельному супермаркеті «Верес».

— Щороку ми продаємо кілька десятків виробів «Волинь-Кальвісу», — розповідає директор ТзОВ «К. П. Верес» Юрій Шлюєв. — Покупці віддають їм перевагу тому, що в них найкраще співвідношення ціна—якість, вони надійні й прості в експлуатації.

До речі, сьогодні вже дехто хоче скористатися доброю репутацією ковельських виробників. Торік у продажу з’явилися котли по конструкції, дизайну і навіть кольоровій гамі — копії «Кальвісів». У порушення законодавства про добросовісну конкуренцію підприємства з Коростеня і Києва скопіювали конструкцію промислових котлів, причому виготовляють їх з порушенням чинних технічних норм. Тому в роботі ці котли витримують заледве один сезон. 

Нещодавно обласна конкурсна комісія визначила переможців першого (регіонального) етапу Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України» — «Кращі товари і послуги Волині-2011». Серед кращих виробів названо й водогрійний котел KALVІS-2-16 (10) ТзОВ «Волинь-Кальвіс». Цілком реально, що цей виріб може стати і переможцем загальнодержавного конкурсу і потрапить у число 100 найкращих виробів України.

Волинська область.

Перед тим, як відправити ці промислові котли на Хмельничинну, їх ще раз оглянув своїм прискіпливим оком директор ТзОВ «Волинь-Кальвіс» Анатолій Понікарчук.

Фото автора.