«Мала реформа» правоохоронної системи — так називають урядовий законопроект №1550 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування органів внутрішніх справ», який на своєму засіданні розглянув і бурхливо обговорив Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Перший заступник глави Міністерства внутрішніх справ України Ека Згуладзе, котра приїхала із Грузії втілювати в Україні реформи за європейським взірцем, представила перед депутатами концепцію реформування української правоохоронної системи. Плани амбітні. За її словами, до кінця лютого уряд підготує і внесе до парламенту вже презенто-

ваний законопроект про поліцію. Водночас Е. Згуладзе не відповіла на запитання депутатів, скільки часу триватиме поліцейська реформа. «Ми хочемо дуже багато зробити цього року: змінити структуру, процедуру набору людей», — заявила Е. Згуладзе.

Наразі уряд вніс до парламенту перший законопроект, який містить комплекс заходів, спрямованих на реформу міліції. Аргументи: нинішня модель міліції, яка існує в Україні ще з радянських часів, не може справно діяти в умовах ринкових відносин. За словами Е. Згуладзе, цьогорічний бюджет органів внутрішніх справ покриває потребу в їх фінансуванні лише на 30—50 відсотків. Головним завданням у реформуванні органів внутрішніх справ заступник міністра назвала деполітизацію та демонополізацію правоохоронної системи.

Основними етапами реформи, за словами Е. Згуладзе, стануть:

у кримінальному блоці — створення системи детективів;

у секторі громадської безпеки — створення патрульної поліції;

скасування відомств із дублюючими функціями;

електронний документообіг та багато інших новацій.

Зокрема, у вищезгаданому законі пропонують передати ветеринарну та екологічну поліцію під управління інших органів виконавчої влади, щоб поліція займалася виключно притаманними їй функціями. Реорганізують і спецпідрозділи з боротьби з організованою злочинністю.

На базі спецпідрозділу МВС «Сокіл» планують утворити новий сильний спецназ за 

американським зразком. Готуватимуть спец-

назівців за новими програмами особливої тактичної підготовки. До фінансування сподіваються залучити зарубіжні держави-спонсорів та гранти. Так само на фінансування «ззовні» розраховують і при створенні оновленої патрульної служби, яка діятиме на вітчизняних дорогах замість ДАІ.

До кінця лютого в МВС обіцяють представити комплексні зміни до законодавства для реформування органів внутрішніх справ.

Водночас у депутатів, членів комітету, багато критики і зауважень до запропонованої реформи. Яків Безбах (позафракційний) запитав у доповідачки, звідки в уряді знайдуть кошти на обіцяний у реформі «земний рай» — квартири, машини поліцейським, коли відомство нині забезпечено коштами на 30 відсотків. На це Е. Згуладзе відповіла, що в законопроекті №1550 немає таких обіцянок, але до таких високих стандартів треба рухатися, проводячи реформу, а джерела фінансування можна буде визначити після оптимізації системи та її чисельності. Ігор Мосійчук (Радикальна партія Олега Ляшка) застеріг: а чи не вийде так, що в результаті реформування правоохоронної системи отримаємо приватну поліцію? Адже вже були випадки спонсорування олігархами певних спецпідрозділів. Відповідь 

Е. Згуладзе: до фінансування залучатимуть не приватних осіб чи бізнесменів, а країни-партнерів, гранти. Віталій Купрій (БПП) поцікавився, чи зможуть місцеві громади впливати на звільнення керівників міліції. Заступник міністра пообіцяла врахувати це зауваження. Віктор Король (БПП), котрий має понад 30-річний досвід роботи в міліції, охарактеризував урядовий законопроект так: «Починаємо з хвоста, коли риба гниє з голови». На його погляд, нині варто мізкувати не про те, кому підпорядкувати ветеринарну чи екологічну поліцію, структура яких — майже 200 осіб по всій Україні, а як дати відсіч організованим збройним угрупованням, які можуть розповзтися по всій Україні. Водночас парламентарій назвав Еку Гуладзе «сміливою жінкою», котра взялася за реформування 300-тисячної правоохоронної системи, яку не спромоглися реформувати за всі роки незалежності.

Голова комітету Андрій Кожем’якін нагадав, що в парламенті вже зареєстровано два депутатські законопроекти про поліцію — в авторстві Юрія Луценка (БПП) та групи народних депутатів із різних фракцій. І запропонував комплексно розглядати всі законопроекти щодо реформування органів внутрішніх справ.

Коментар

Антон ГЕРАЩЕНКО, народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ:

— Багато реформ вимагають величезних коштів. Скажімо, броньована патрульна машина у штаті Каліфорнія, обладнана супутниковим зв’язком, коштує 150 тисяч доларів. Але це справжня підмога в роботі поліції. У нас немає таких машин, ми раді й Тойотам чи набагато простішим авто, на яких на невеликій швидкості можуть пересуватися наші міліціонери. У нас немає вдосталь засобів зв’язку, інформаційних систем, електронного документообігу та багато іншого. Цей законопроект — не реформа міліції загалом. Реформа можлива, коли вже буде розроблено новий законопроект про поліцію, який виписуватиме нові взаємовідносини, процедури прийому на роботу та багато іншого. Це так звана «мала реформа». Нічого такого, що порушувало б права громадян чи не відповідало б загальній концепції реформування МВС, там немає. Найголовніший напрям — оптимізація структури МВС, в якій багато радянських пережитків. Це перший крок в реформуванні, яке триватиме впродовж року.