Депутати Рівненської обласної ради у зверненні, прийнятому на останній сесії, просять уряд переглянути систему оподаткування та спростити процедуру закупівель продукції у селян.

Адже існуюча система оподаткування, на їхню думку, зокрема, сплата податку на додану вартість, призводить до значного зростання цін та падіння конкурентоспроможності сільгосппродукції та продуктів її переробки на споживчому ринку. Передусім потребує вирішення питання щодо нарахування податку на додану вартість при реалізації сільськогосподарської продукції і продуктів її переробки лише на націнку, а не на повну вартість, як це є зараз, а також спрощення процедури закупівлі сільськогосподарської продукції.

Депутати звертають увагу на те, що в Податковому кодексі в статті 189 визначено, що постачання товарів (сільськогосподарської продукції і сировини) підлягає оподаткуванню на загальних підставах. Для підприємств, які закуповують сільськогосподарську продукцію і сировину у неплатників такого податку і постачають її платникам податку, податок на додану вартість перетворюється на податок з продажу. Відсутність податкового кредиту створює неконкурентоспроможну продукцію за ціною, збільшеною на 20 відсотків. Окрім того, в статті 165 Податкового кодексу передбачено, що власник сільськогосподарської продукції, вирощеної на земельних ділянках, наданих йому в розмірах, встановлених Земельним кодексом України, при реалізації цієї продукції повинен подати покупцю (податковому агенту) довідку про своє право на отримання доходу без утримання податку. На виконання цієї статті Кодексу заготівельні підприємства збирають відомості, зокрема, паспортні дані здавача продукції, місце проживання, ідентифікаційний код, а також подають податковому органу довідку ф.1-ДФ.

«Вважаємо за необхідне спростити процедуру закупівлі, а також не включати до сукупного доходу громадян доходів, отриманих від реалізації сільськогосподарської продукції, оскільки ця норма позбавляє права громадян на часткову або повну субсидію з відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання палива, що надаються державою», — йдеться у зверненні депутатів Рівненської обласної ради до Кабміну.

 

Рівне.