Як уже повідомлялося в нашій газеті, в Києві в міжнародному виставковому центрі відбулася спеціалізована виставка «Енергоефективність-2010». Вона проходила на виконання відповідного розпорядження Кабінету Міністрів. І це добре, що уряд надає великого значення демонстрації напрацювань вітчизняної науки, найсучасніших технологій та зразків енергозбережного обладнання, обміну досвідом тощо. Однак після огляду виставки в автора цих нотаток виникло кілька запитань.

Перше. Чому на виставці, наголошую, як учасники були представлені лише Донецька, Львівська, Івано-Франківська і Сумська обласні адміністрації? А решта були звільнені від участі у виставці чи їх не цікавлять питання енергоефективності, а тому їм нема чим похвалитися? Та й ті ОДА, що були представлені, не концентрували довкола себе обласні успіхи й досягнення в енерогоефективності, свої організації й установи, які краще цим опікуються. Так, приміром, працівник Сумської ОДА демонстрував пусту кабінку, а експонати Сумського державного університету, який має значний науковий потенціал і здатність виконувати нові наукові розробки в різних галузях економіки, розміщувалися на певній відстані від представника своєї місцевої влади.
Друге. У довідкових матеріалах виставки значилося 90 учасників. Але серед них я нарахував майже 60 різних газет, журналів, інших інформаційних видань, порталів, сайтів тощо. Це чудово, що маємо стільки засобів масового інформування у сфері енергоефективності. Та на виставці всі вони займали місце і ніби витіснили конкретні нові розробки та їх авторів. Чи, може, не так багато у нас тих новинок?
Утім, чимало підприємств, наукових установ представили на виставці цікаві експонати. Скажімо, Запорізьке акціонерне товариство «Мотор Січ» демонструвало проспекти своїх високоефективних енергогенеруючих установок, які одночасно виробляють електроенергію і гарячу воду або пару. Їх додаткова перевага — значне зменшення рівня забруднення довкілля.
Товариство «Ефект-комплекс» із Світловодська Кіровоградської області показувало проспекти розробленої котельні, яка працює на соняшниковому лушпинні і відходах деревини.
Івано-Франківське ВАТ «Пресмаш» показувало свої невеликі мобільні машини для виготовлення брикетів циліндричної форми з тирси, соняшникового лушпиння, а також подрібнених відходів рослинної сировини — соломи, бадилля, стебел, деревної стружки тощо. Істотна перевага цих машин — вони виготовляють брикети методом механічного пресування без підігріву і без застосування шкідливих клеїв для з’єднання речовин.
Отже, крім значної кількості інформаційно-рекламних засобів, на виставці було на що подивитися і що запозичити. А також в її рамках проходив і міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та альтернативної енергетики. І цілком можна погодитися з головою Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Миколою Пашкевичем (ця агенція була організатором виставки), що завдяки таким виставкам у нашій країні буде обрано правильні напрями розвитку сфери енергоефективності, відпрацьовано дієві механізми співпраці між владою та бізнесом, зроблено вагомий внесок у становлення високої культури використання енергоресурсів.
Сподіватимемося, що так і станеться...
Побував на виставці Яків ГАЛЬЧЕНКО.