Харків

Реформувати галузь охорони здоров’я почали в Харківській області. Про це заявив заступник голови ОДА Ігор Шурма. За його словами, фельдшерсько-акушерські пункти, дільничні лікарні, сільські амбулаторії уже незабаром будуть у складі центральних районних лікарень. А нині вони перебувають на балансі сільрад. Процес передачі сільської медичної інфраструктури до ЦРЛ планують завершити до 1 січня 2011 року.

— Після цього головний лікар центральної районної лікарні автоматично стане свого роду міністром охорони здоров’я в районі й буде повністю відповідати за якість медичних послуг на довіреній йому території, —наголосив Шурма.

Потім у кожному ФАПі або амбулаторії з’явиться пункт продажу медикаментів. Крім того, у віддаленому Двурічанському районі апробують модель забезпечення молодих медичних фахівців житлом за умови, що вони працюватимуть у медичних установах району.

— Ми дуже зацікавлені, щоб випускники Харківського національного медуніверситету працювали в районах області. Ми прекрасно розуміємо, що потрібно вирішувати питання забезпечення житлом, тому зараз розробляємо низку програм, які допоможуть вирішити цю проблему. Також ми розглядаємо можливість розроблення моделі кредитування випускників, які їхатимуть на роботу в сільську місцевість, — підкреслив Ігор Шурма.

На думку ініціаторів нововведень, реформа зробить якісну медицину доступнішою для жителів села. Можливість управління фінансами дозволить головному лікареві правильно спланувати забезпечення потреб медицини району. А сьогодні склалася парадоксальна ситуація, коли медичну послугу надає суб’єкт, який не має на це права, бо, відповідно до законодавства, сільські й селищні ради, на балансі котрих перебувають ФАПи, сільські лікарські амбулаторії і дільничні лікарні, не можуть бути суб’єктами медичного господарювання.