Днями курсанти Харківського університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба потрапили на лікарняні ліжка з гострим кишковим отруєнням. На сьогодні жертвами отруєння стали 75 осіб.

На жаль, випадки масового отруєння солдатів і курсантів українського війська не поодинокі. Так, у лютому минулого року в епіцентрі скандалу опинився Харківський інститут танкових військ. Зі скаргою на погане самопочуття до лікарів звернулися майже 90 курсантів. Подальша перевірка показала, що джерелом інфекції міг бути один зі співробітників їдальні, який відповідав за нарізування хліба. У вересні того само року 170 солдатів Президентського полку опинилися на лікарняному ліжку після сніданку несвіжим маслом. Як писала тоді преса, забезпеченням харчування військовослужбовців в обох частинах (як і у багатьох інших підрозділах у Харківській, Донецькій, Полтавській, Сумській та інших областях, де загалом служать приблизно 15 тисяч солдатів) займалася фірма «Івала». До речі, саме ця фірма годувала курсантів Харківського університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба...

Від початку сама ідея звільнити солдатів від нарядів по кухні — прогресивна. Адже військова людина повинна захищати батьківщину, а не чистити картоплю... Чотири роки тому указом Президента України Міністерство оборони передало всю систему харчування військових частин комерційним структурам. Досвід інших країн показує, що, віддавши їдальні й постачання продовольства приватним фірмам, можна скоротити бюджетні кошти, що йдуть на ці цілі, і водночас побороти корупцію, що традиційно процвітала навколо «харчоблоків». І справді меню нашої солдатської кухні стало різноманітніше. До того ж відпала необхідність тримати у частинах велику кількість співробітників, що відповідають винятково за господарські потреби.

На жаль, система харчування покращилася не у всіх військових частинах. З’ясувалося, не кожний підприємець, який одержав право годувати військових, здатний якісно та відповідально справлятися із цим завданням.

У Харкові побував головний санітарний лікар МОЗ Сергій Риженко. За його словами, він перевірив «дотримання санітарного законодавства в їдальні. Недоліків багато — не працює технологічне обладнання в повному обсязі, не дотримуються умови зберігання харчових продуктів».

Міністр оборони України Михайло Єжель на запитання «Голосу України» про ймовірність повернення солдатських нарядів по кухні у зв’язку з низкою скандалів, пов’язаних з отруєннями, відповів так:

— Приватні фірми, які нині забезпечують військо харчуванням, одержали це право через тендери. На жаль, є випадки непрофесійного ставлення до своєї роботи, від чого страждають солдати. Нехай у цьому розбираються слідчі органи. Але в цілому система працює нормально.

Звичайно, не проблема повернути солдата на кухню. Але навіщо? Адже, нарешті, військовослужбовців звільнено від невластивих функцій, які відволікали їх від виконання прямих обов’язків.

P. S. Учора повинна була відбутися прес-конференція матерів солдатів і курсантів військових навчальних закладів, які отруїлися під час служби або навчання. Але за п’ятнадцять хвилин до її початку, без пояснення причин, прес-конференцію скасували.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.