Корпорація «Укргазпром» планує в найближчі два роки спроектувати та запустити в експлуатацію першу у Криму станцію когенерації енергії потужністю 50 МВт. Вона забезпечить електроенергією більшість населених пунктів Великої Алушти, селище Гурзуф, а селище Партеніт ще й теплом. Бюджет проекту — близько 68 млн. доларів.
На звичайних теплоелектро-станціях процес одержання тепла та світла розділено. До того ж значна частина енергії первинного палива не використовується. За когенерації — спільного виробництва електроенергії та тепла — можна значно зменшити загальне споживання палива, знизити потребу в покупній енергії, зменшити виробничі видатки.
Достоїнств у когенераційних установок безліч: приваблива ціна електро- і теплоенергії, близькість до споживача, екологічна безпека, легкість монтажу, відсутність необхідності у дорогих ЛЕП і підстанціях. «Дослідження, розробки та проекти, реалізовані протягом останніх 25 років, привели до істотного вдосконалення технології, яка тепер справді є зрілою та надійною. Рівень поширення когенерації у світі дає змогу стверджувати, що це найбільш ефективна з існуючих технологія енергозабезпечення для величезної частини потенційних споживачів», — каже президент корпорації «Укргазпром» Олександр Малахов.
Вічна проблема курортних селищ Південного берега — це нестача електрики влітку, а взимку — тепла. «Запуск системи когенерації розв’яже ці проблеми раз і назавжди. Крім того, собівартість такої енергії буде набагато нижча, ніж у традиційних постачальників», — наголосив Олександр Малахов. Проект уже викликав інтерес керівництва Ради міністрів Криму. Крім того, зацікавленість до нього виявляють і у «Крименерго». Корпорація «Укргазпром» реалізовуватиме проект за рахунок власних і залучених інвестицій.