Аналіз виконання програми з енергозбереження на нещодавньому засіданні колегії обласної державної адміністрації, де йшлося про підсумки економічного та соціального розвитку Кіровоградщини в І кварталі, було виокремлено для спеціального розгляду та обговорення.
Як позитив заступник начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Василь Завгородній назвав той факт, що лише заміна в бюджетних установах ламп розжарювання на енергоощадні освітлювальні прилади дала змогу зекономити більш як півтора мільйона кіловат-годин електроенергії на суму 1 мільйон 137 тисяч гривень.
Загалом за рахунок реалізації в області заходів, передбачених програмою з енергозбереження, у 2009 році зекономлено 38,5 тисячі тонн умовного палива, що становить 2,6 відсотка від середнього споживання енергоресурсів за рік. У розрізі видів цих енергоресурсів така економія відповідно дорівнює 7,75 мільйона кубометрів природного газу, 359,87 мільйона кіловат-годин електроенергії, 1,74 тисячі тонн нафтопродуктів, 6,34 тисячі тонн вугілля та інших паливно-енергетичних ресурсів на загальну суму 43052,94 тисячі гривень.
Таких показників, за словами Василя Завгороднього, було досягнуто завдяки впровадженню на підприємствах промисловості, АПК та житлово-комунального комплексу енергоекономних технологій, використанню цими підприємствами сучасного газового та електричного обладнання, а також застосуванню альтернативних видів палива. Однак водночас чималий обсяг використаних в області енергоресурсів та аналіз витрат під час їхнього споживання свідчать про те, що органам місцевої влади треба активніше братися за впровадження ощадливих технологій.
Голова облдержадміністрації Сергій Ларін теж звернув увагу на цей момент і після докладного обговорення питання на колегії зробив малоприємний для головного управління промисловості та розвитку інфраструктури (як відповідального за енергозбереження в області) висновок: незважаючи на певні позитивні моменти, загалом робота в цьому напрямі ведеться на недостатньому рівні.
Тому керівник ОДА доручив своєму першому заступнику Миколі Мездріну найближчим часом підготувати нараду за участю керівників підприємств та представників бізнесу області для визначення шляхів активного залучення інвестицій та вжиття інших необхідних заходів з метою янайшвидшого запровадження в регіоні новітніх енергоощадних технологій.
Кіровоград.