У слов’ян є термін «соборність», який не перекладається іншими мовами. Він означає вільне духовне єднання людей. Є кругова соборна відповідальність усіх за всіх і кожного за весь світ. Хіба не це нині відбувається в Україні? Коли кожен з нас і ми всі разом робимо все можливе, щоб допомогти нашій армії, пораненим, біженцям, коли ми всі разом будуємо громадянське суспільство.

Саме тому миколаївські активісти вважають за необхідне позбутися старих, віджилих символів і перейменувати головну вулицю міста — Радянську. Днями пройшов яскравий і дуже емоційний флешмоб.

Учасники акції ратували за те, щоб повернути головній вулиці початкове ім’я — Соборна.  До них охоче приєднувалися випадкові перехожі — й молоді, й літні. 

Разом вони самі провели «перейменування», розвісивши таблички з назвою «Соборна» уздовж усієї центральної пішохідної вулиці.

До речі, тема відновлення історичної справедливості не нова для Миколаєва. Вона порушувалася вже чотири роки тому — тоді під перейменування потрапили, наприклад, вулиці Будьонного, Ворошилова, Дзержинського, Пролетарська, Комсомольська тощо, а заодно Сиваський і Пролетарський сквери, площа Леніна та однойменний проспект — головна міська магістраль.

Зараз ініціатива відродилася й одержала явну підтримку більшості городян. Багато різночитань щодо центрального міського проспекту, який, звісно ж, свого часу нарекли іменем вождя світової революції. Від початку це була жвава широка вулиця з невигадливим іменем — Херсонська, що знаменувало, власне, її напрямок руху. Але тепер у Миколаєві є Херсонське шосе, і, щоб не плутатися, народ пропонує свої, нові варіанти «хрещення» проспекту Леніна. Найпопулярніші назви — проспект Єдності, свободи і, звичайно ж, Незалежності!

Найближчим часом городяни хочуть винести всі варіанти на обговорення громади. А місцеві патріоти-бізнесмени твердо обіцяли допомогти народному ребрендингу фінансами.

Миколаїв.