У Кам’янці-Подільському дві загальноосвітні школи  №12 та №16 зводили в «золотий» час, коли все найкраще призначалося дітям. Та хіба назвеш найкращим шкільне приміщення, в якому зуб на зуб не потрапляє?!. 
А все через те, що, до прикладу, в шістнадцятій будівельники звели стіни товщиною лише 18 сантиметрів. Можливо, вони будували за якимось типовим проектом, що був запозичений на теплому півдні. Здали об’єкт і разом із ним проблему на голову місцевої влади: як обігріти таку школу? Жодне тепло тут не хоче триматися.
Дасть змогу розв’язати цю багаторічну проблему проект «Реформа міського теплозабезпечення», що впроваджується в країнах СНД за підтримки USAІD. З-поміж низки українських міст до участі у ньому відібрано і Кам’янець-Подільський. Кам’янчани повернули у власність громади тепломережі, які були в оренді в закритого акціонерного товариства, запровадили моніторинг споживання енергоносіїв у кожній бюджетній будівлі, відтак готові приступити до реформування. У місті очікують 110 тисяч євро на плановані кроки з термоізоляції однієї зі згаданих шкіл. Буде замінено на енергоекономні вікна, двері, утеплять стіни, так би мовити, відбудеться повна реновація будівлі. Заявку кам’янчани подавали на обидві школи, а яку обере фонд, з тієї й розпочнуть. Іншу місцева влада намагатиметься утеплити власними силами.
Розробкою таких проектів, пошуком коштів для впровадження економного споживання енергоносіїв у місті займається спеціальний відділ розвитку житлово-комунального господарства та енергозбереження, який очолює Юрій Лягутко. Ще два роки тому такого в структурі виконкому не було, засновано його з приходом нового міського голови Анатолія Нестерука, який сам давно має славу доброго та економного господарника. Раніше влада міста теж виділяла кошти на заміну вікон, дверей у закладах освіти, культури, охорони здоров’я, та ніхто не цікавився, а який ефект отримано від цього. Тепер у кожній галузі визначено енергоменеджерів, котрі щодня проводять моніторинг споживання тепла, електрики, води в бюджетних закладах, де є окремі лічильники. Порівняно з 2007 роком у 2009-му в місті зуміли заощадити 1 мільйон 441 тисячу гривень на ці важливі життєві потреби бюджетних установ. Є економія і порівняно з 2008-м. Відділ аналізує цифри й матиме картину за три роки. Відтак кожна будівля отримає енергосертифікат. Кожна гігакалорія, кожен кіловат електроенергії мають споживатися з розумом. Щоправда, було б доцільно в кожному будинку встановити ще й індивідуальний тепловий пункт, що дає змогу подавати рівно стільки тепла, скільки треба, адже подекуди його буває надміру. Щоправда, це дороге задоволення, але на майбутнє влада налаштована встановлювати таке обладнання.
— Ми зможемо показати громадянам міста, як ми досягли значної економії, саме на прикладі наших бюджетних закладів, — переконаний Юрій Анатолійович. — Бо мешканці завжди зауважують: чому ви нас агітуєте за те чи інше? Доведіть, що воно варте затрат. Населення, на жаль, поки що не поспішає застосовувати найновіші технології, мовляв, це дорого. Прикладом бюджетних установ ми підштовхнемо членів об’єднань співвласників багатоповерхових будинків повсякчас думати про їхню модернізацію задля майбутньої економії. Бо поки що населення зациклилося лише на пластикових вікнах. Так, вони герметичні, але їх не можна встановлювати без індивідуальних рекуператорів, адже помешкання перестає нормально вентилюватися, виникають сирість, грибок. Усе слід робити з розрахунками. Ось у міському пологовому будинку ми не можемо забезпечити належного тепла через центральне опалення. Ми підрахували, що буде правильним встановити теплові панелі в родильному залі та післяпологових палатах, саме там, де слід підняти температуру повітря до 22—24 градусів. Панелі можна включати лише в ті години, коли тут перебуває вагітна чи породілля з немовлям. Лікарям не доведеться вмикати задля догріву електрокалорифери, які споживають багато електрики. З панелями буде і потрібне тепло, і економія. Витрати ж на них — лише 80 тисяч гривень. До кожної бюджетної будівлі в Кам’янці — індивідуальний підхід.
Міський голова Анатолій Нестерук розповів ще про один намір влади: перевести міську ТЕЦ на солому. Цього дешевого палива в однойменному районі є достатньою. Голова вже провів переговори з інвестором, який готовий долучитися до проекту. З реалізацією ідеї місто отримає не лише дешеве тепло, а й істотне поліпшення екологічної ситуації.