Під час цьогорічних Великодніх свят голову Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Ростислава Ярему запросили до Риму, де він отримав високу нагороду Папи Римського. Третього квітня 2010 року в базиліці Санта Марія Маджоре у Ватикані за поданням римо-католицької та греко-католицької церков Ростиславу Тарасовичу було вручено орден Святого Григорія Великого ІІ ступеня. Церемонію проводив один із двадцяти чотирьох папських каноніків Іриней Білик. Голова адміністрації отримав грамоту, нагрудний хрест, шаблю та мундир, а також удостоєний звання лицаря ордена. Це одна з найпрестижніших католицьких нагород, яку вручають за особисті заслуги, добродіяння, зроблене перед Святійшим Престолом та Святою Католицькою Церквою.
— Ці дні для мене будуть незабутніми на все життя, — поділився Ростислав Ярема. — Опинитися в найстаріших базиліках світу, величних і прекрасних, розписаних славетними майстрами пензля Ботічеллі, Мікеланджело, Рафаелем — то вже нагорода. Могутні колони, величезні куполи — це ніби притискує тебе до землі, робить малим перед Богом, але разом з тим і піднімає до висот духу й духовності. А ще коли поруч сотні тисяч людей в одному пориві подяки Богу, в єдиній молитві у велике свято Божого воскресіння, відчуваєш себе просвітленим і очищеним. Я приємно був вражений доброзичливим ставленням до нас, українців. До Риму я узяв із собою списки тих людей, з якими доводилося перетинатися в житті, співпрацювати, особливо на посаді голови районної державної адміністрації. Адже ми разом старалися зробити кращим, успішнішим наш рідний край. Відтак у списках — тисячі прізвищ. За здоров’я всіх їх я запалив свічу. Я щиро молився, перебуваючи в Римі. Просив у Бога здоров’я та доброї опіки нашим стареньким співгромадянам, просив роботи та гідного заробітку для годувальників родин. Також я молився про наших емігрантів. Ми, українці, виїздили в різні часи в різні кутки планети, ми серед тих, хто піднімав США, Канаду, Росію, а тепер ось ту ж таки Італію. А до власної землі в нас руки не доходять. Щось тут не так. Тому я благав у Бога не лишати нас, українців, своєї ласки й показати нам вірний шлях. Думаю, що ця дорога для кожного з розкиданих по світах співвітчизників — дорога додому. Там і їхні батьки, й діти, яким важко рости без щоденної батьківської уваги. Я просив у Господа успішної і вдалої долі для всіх наших дітей, адже кожна дитина має право на щасливе майбутнє. Ще я звертався: подай, Боже, радості, натхнення моєму рідному краю, нашому прекрасному Поділлю, принеси йому успішність та розвиток. Я просив це щиро й переконаний: так і станеться. Нам лише треба трохи терпіння, слід наситити свої душі любов’ю, добром, і не шкодувати їх для ближнього, для рідної землі.
Нашим читачам буде цікаво дізнатися більше й про саму нагороду. В наказі про нагородження, підписаному самим Папою Римським Бенедиктом XVІ, зазначається: лицарський орден Ростиславу Яремі вручено за особисті заслуги, добро, зроблене перед Святійшим Престолом та Святою Католицькою Церквою, а також із ласки Найвищого Священика. А взагалі Апостольський Святий престол може нагороджувати п’ятьма лицарськими орденами та двома медалями, які в різні періоди заснував той чи інший Папа. Найвищою папською нагородою вважається Вищий орден Христа, заснований ще в 1319 році Папою Іоанном ХХІІ. Відтоді й до 1939 року ним нагороджено лише 39 осіб.
— Перше інтерв’ю у мене після нагородження взяло «ОРТ», — зазначив Ростислав Ярема. — Російських телевізійників дуже здивувало, що такої нагороди удостоєний українець у той час, як її не має жоден росіянин.
Українців серед лицарів ордена святого Григорія Великого теж не так багато, не більше десятка. До прикладу, серед них бердичівський міський голова Василь Мазур, співак та композитор Ярослав Борута, екс-міністр закордонних справ України Анатолій Зленко.
Що стосується очільника Кам’янець-Подільської РДА, то церква не могла не помітити його постійної праці для духовного оздоровлення суспільства, утвердження дієвої любові до рідного краю, допомоги сиротам, літнім громадянам, привернення уваги спільноти до цих категорій людей, допомоги їм, засвоєння громадою моральних принципів «Чужих дітей не буває», «Доки живі батьки, ми — діти», «Мій край — чистий край» тощо. Щороку перед Великоднем Ростислав Ярема особисто доставляє для вірян краю благодатний вогонь, що прибуває з Єрусалима в Україну; допомагає матеріально при відбудові храмів. Новопосвячений лицар вважає такі діяння звичними для кожної віруючої людини, яка хоче добра своєму народу.
Фото із сімейного архіву родини Ярем.