Найбільша в Україні станція з виробництва біоетанолу (на знімку) стала до ладу на території Хоростківського спиртозаводу на Тернопільщині. Вона може виробляти понад 50 тисяч тонн біоетанолу на рік. 
Сировиною служать меляса і спирт з кукурудзи, який виробляють шість спиртозаводів області. Щодо меляси, то на рік її потрібно 55 тисяч тонн. Минулого року цукрові заводи області виробили її трохи більш як 40 тисяч тонн і майже всю вивезли за межі області. Цієї весни сільгоспвиробники, а також населення розширюють площі під цукровими буряками, тож є надія, що сировини для виробництва біоетанолу буде більше.
Однак є ще одна проблема. Роботу станції стримує відсутність в Україні закону про обов’язкове використання біоетанолу та біодизелю під час виробництва моторних видів палива. У жовтні до парламенту було подано відповідний проект, яким передбачено встановлення для всіх виробників бензиново-моторних сумішей та дизельного пального України норми обов’язкового використання біоетанолу під час їх виробництва. Цього року — не менш як два відсотки, щоб через кілька років довести її до п’яти. Це забезпечить реалізацію механізмів ратифікованого Україною Кіотського протоколу, обмежить викиди вуглецю в атмосферу, зменшить залежність держави від імпорту енергоносіїв, поліпшить екологічну ситуацію. Окрім того, стабільніше працюватимуть агропереробний комплекс, спиртова галузь, зростуть надходження до бюджету. За словами директо-ра представництва концерну «Укрспирт» у Тернопільській області Ігоря Комінка, цього закону, окрім Хоросткова, чекають ще у чотирьох містах України, де збудовано такі станції.
Світ давно користується біоетанолом та біодизелем. А ми чомусь зволікаємо. Можливо, тому, що нафтотрейдерам не вигідно, щоб такий закон діяв, бо це зменшить їхні прибутки. Але інтереси держави мають бути понад усе.
Тернопільська область.
Фото автора.