Планом підприємства ДАТ «Чорномонафтогаз» передбачено річний видобуток природного газу обсягом не менш як 1,1 млрд. куб. метрів, газового конденсату — 65 тис. тонн і нафти — 8 тис. тонн. За рахунок виконання капітального і поточного ремонтів 117 експлуатаційних свердловин, а також заходів стосовно інтенсифікації їхньої віддачі компанія розраховує отримати додатково близько 14 млн. куб. метрів газу, 1,3 тис. тонн рідких вуглеводнів. Крім того, уже цього місяця Самопідйомна плавуча бурова установка «Таврида» (далі — СПБУ) розпочне буріння на газоконденсатному родовищі «Штормове» в північно-західній частині Чорного моря нової експлуатаційної свердловини. На початку літа вона буде підключена до газотранспортної системи. Очікується, що її добовий дебіт становитиме 120 тис. куб. метрів природного палива. У літній сезон «Чорноморнафтогаз» закачає також у підземне сховище 300 млн. куб. метрів газу власного видобутку і здійснить його транспортування магістральними газопроводами обсягом не менш як 1,7 млрд. куб. метрів.

Величезною видається програма геологорозвідувальних робіт. Їх здійснюватимуть і на кошти компанії, НАК «Нафтогаз України», і за рахунок державного бюджету. Це свідчить про те, що «Чорноморнафтогаз» має намір приростити запаси вуглеводнів і послідовно нарощувати обсяги їхньої розробки. 

СПБУ «Сиваш» готується вийти на точку пошуково-розвідувального буріння нафтового родовища Суботіна, що розташовується на Прикерченському шельфі Чорного моря. Планами його освоєння цьогоріч передбачено буріння свердловин глибиною 3100 і 2900 метрів. Після закінчення робіт фахівці компанії на підставі даних однієї параметричної і чотирьох пошукових зможуть нанести на карту перше родовище нафти в українській частині Чорноморського шельфу й підрахувати його ресурси. Але навіть нині в ДАТ «Чорноморнафтогаз» упевнені в перспективності цього родовища, а тому у своєму виробничому плані накреслили конкретні роботи з облаштування першої черги морського нафтового промислу, щоб уже наступного року розпочати його експлуатацію. 

Крім того, заплановано проходку параметричних свердловин на Голіцинському родовищі, структурах Рифтова-Осетрова та Глибока. Усі вони розташовуються на північно-західному шельфі Чорного моря. Також буде проведено детальні сейсморозвідувальні роботи на Західно-Булганакській та Архангельській площах, підготовлено технічні умови для сейсморозвідувальних досліджень площі Гордієвича. Завершиться аналіз результатів сейсморозвідки на площах Суботіна-Абіха й Одеська-Безіменна. Нині оформляється пакет документів для подання заявки в Мінприроди для одержання ліцензії на промислову розробку Фонтанівського газоконденсатного родовища Керченського півострова, спеціального дозволу на геологічне вивчення Придорожнього родовища, ділянки зі структурами на Прикерченському шельфі Чорного моря — Глибока, Соколова-Південна, Союзна.

Широкий фронт робіт і в будівельників компанії. Вони введуть в експлуатацію першу чергу установки низькотемпературної сепарації в Управлінні підземного зберігання газу «Глібовка», що дасть змогу збільшити добування газового конденсату. Здійснять реконструкцію газорозподільної станції «Сімферополь-2», що зніме проблеми постачання природним газом північно-східної частини міста й населених пунктів Сімферопольського району. Побудують і встановлять у морі на Архангельському газовому родовищі блок-кондуктор, що дасть можливість незабаром наростити тут кількість експлуатаційних свердловин. Продовжиться також спорудження другої черги магістрального газопроводу «Глібовка—Сімферополь». Він призначений під газ, який отримають 2011 року з нового газового родовища компанії «Одеське». Буде також облаштовано й додаткові свердловини на найстарішому в Криму Семенівському нафтовому промислі.

Голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» Валерій Ясюк зазначив, що виробнича програма на 2010 рік готувалася ретельно й піддавалася істотній корекції. У результаті всі цифрові параметри зросли і спираються на реальний фінансовий фундамент. У тому числі й на спільну діяльність ДАТ «Чорноморнафтогаз» з такими іноземними партнерами, як «Шелтон Канада Корп.», «Блек Сі Ойл енд Газ АГ», «Сібіем Ойл плс», з Китайською національною корпорацією точного машинобудування, а також з міжнародними фінансовими установами.

Для реалізації своєї виробничої програми компанія має намір мобілізувати і власні внутрішні резерви. Став жорсткіший контроль над схоронністю і рухом матеріально-технічних ресурсів на складах підприємства, їх цільовим і раціональним використанням. Заплановано реалізацію неліквідних і не використовуваних у виробництві товарно-матеріальних цінностей. Але в першу чергу розраховують у «Чорноморнафтогазі» на підтримку держави. Зокрема, сподіваються на те, що НКРЕ України все-таки почує аргументи газовиків України і збільшить ціну на природний газ, що добувається ДАТ «Чорноморнафтогаз», а заодно й тарифи на транспортування природного палива магістральними газопроводами, його зберігання, закачування й відбір із підземного сховища. 

І ще: в компанії розроблено план надання великих платних послуг. Це й будівельно-монтажні роботи, послуги зв’язку, морського, автомобільного й повітряного транспорту, діагностування автотранспортних засобів та устаткування, судноремонт і навіть лікування й відпочинок на оздоровчій базі підприємства, що розташована на Тарханкутському півострові.

Фото автора.