Питання зовсім не риторичне. У час, коли криза зупинила кредитування і розвиток багатьох виробничих та споживчих галузей країни, а скорочення виробництва потягнуло за собою зменшення споживання електроенергії, сама енергетична галузь опинилась у доволі непростих умовах.
Не відкрию секрет: особливістю енергетичного виробництва є те, що надлишки виробленої продукції не можна покласти на склад, а потім скористатися ними, коли підвищиться попит. Тому енергетикам і доводиться шукати свої, специфічні, шляхи накопичення та якісного і надійного постачання енергії. А звідси — успішного та вигідного її продажу. Справді революційним кроком у цьому став пуск нової Дністровської ГЕС. Це унікальна енергетична споруда світового масштабу з найсучаснішими технологіями. Якщо схематично змалювати її можливості, то це має такий вигляд: коли попит на споживання електроенергії падає, станція «кладе на склад» воду. А в години «пік» буквально в лічені хвилини цей запас можна перетворити на електроенергію. Відсутність таких технологій раніше робила українську енергію низькоякісною, стримувала інтеграцію нашої енергетики в єдину європейську енергосистему.
Але сьогодні перші кроки на шляху до закордонного споживача вже здійснено. Далі цей шлях торуватиме і ВАТ ЕК «Хмельницькобленерго».
— Чи вдасться і нам запропонувати свій товар іноземним покупцям — проблема доволі складна, залежить від багатьох економічних і політичних складових, — переконаний генеральний директор компанії Олександр Шпак. — Розв’язати її лише на рівні обласної енергокомпанії важко. Однак це не означає, що ми не повинні бути готові до такого кроку, тому вже нині роботу розпочато.
Так, будується лінія, котра зв’яже Рівненську, Хмельницьку АЕС, пройде через Вінницьку область і вийде на Дніст-ровську ГЕС. Вона дасть можливість працювати в парі базовим енергетичним потужностям, таким як атомні станції, котрі акумулюватимуть енергію в нічний час, із маневреними станціями, які перекриватимуть дефіцит у пік навантажень. Цей принцип якраз і визначає поняття якісної енергії. Тож, запроваджуючи його, «Хмельницькобленерго» зможе вийти на європейські ринки.
Але водночас усі розуміють, що поняття якості енергії — це цілий комплекс, котрий включає і технічні, і управлінські, і ринкові новації. Тут не можна применшувати жодного чинника. Саме через це останнім часом багато йдеться про необхідність реформування вітчизняного енергоринку. Одна з основних новацій — це продаж енергії через біржу.
Щоправда, зустрічаючись із промисловцями і підприємцями області, хмельницькі енергетики відчули, наскільки неоднозначно сприймається ця ідея. Споживачі бояться бути ошуканими, потерпають від штучного накручування цін. Але ж потрібно хоча б на крок зазирнути вперед. Біржові стосунки — це шлях до демократизації енергетичного ринку, скасування монополії і диктування цін. Споживач повинен обирати постачальника енергії, укладати з ним договори, а в разі потреби продавати чи докуповувати енергію на ринку. Ось тут і почнеться боротьба за споживача, яка призведе і до конкуренції серед енергокомпаній, і до стабілізації ціни на енергоринку. Принаймні їх визначатиме ринок, а не централізовані директиви.
У такій ситуації кожній енергокомпанії варто буде добре подумати над тим, чи зможе вона виконати всі запити споживача, бути справді конкурентоспроможною. У «Хмельницькобленерго», розуміючи, що якості не може бути без серйозних капіталовкладень і модернізації галузі, свого часу прийняли масштабну програму розвитку, котра коштуватиме 42 мільйони гривень. Це технічна розбудова, модернізація та реконструкція десятків тисяч кілометрів електромереж, заходи із зниження і недопущення понаднормативних витрат енергії. А водночас — упровадження пілотного проекту з переведення на електроопалення присадибної зони Нетішина, низки шкіл в Ізяславському районі, що належать до тридцятикілометрової зони ХАЕС.
Одним із найбільших досягнень компанії стало визнання її лідером у впровадженні процесного менеджменту та міжнародних стандартів системи управління якістю у сфері передачі та постачання енергії. Тож перед кращими енергокомпаніями світу було засвідчено надійність у роботі та високу якість послуг і товару, що пропонують хмельницькі енергетики. А це означає, що з’явилась надія на успішне партнерство із зарубіжними енергетиками та споживачами.
 
Хмельницький.