Чому його парашут не розкрився, з’ясовує Міноборони
Стали відомі подробиці трагедії, що відбулася минулого вівторка на аеродромі в Чугуєві. Під час виконання стрибків з парашутом із вертольота загинув старший інструктор рятувальної парашутно-десантної групи навчальної авіаційної бригади Харківського університету Повітряних Сил, прапорщик Євген Кулешов. Стрибки виконувалися відповідно до плану підготовки військової частини на 2010-й навчальний рік.
Офіцери військової частини від коментарів утримуються. Для з’ясування причин і обставин трагедії Міністерство оборони України створило комісію на чолі з першим заступником командуючого Повітряних Сил ЗСУ Сергієм Онищенком. Керівництво Міноборони, Генштабу ЗСУ та командування Повітряних Сил України висловили щире співчуття близьким загиблого.
Прапорщик Євген Кулешов робив плановий стрибок із вертольота. Основний парашут не розкрився, скористатися запасним — не встиг. Деякі електронні ЗМІ встигли повідомити ще до офіційних висновків комісії про те, що військовослужбовець у такий спосіб звів рахунки з життям. Мовляв, досвідчений інструктор міг розкрити запасний парашут, але не розкрив, а отже...
Євген Кулешов справді зробив 767 стрибків. 768-й став для нього останнім. Прапорщик Кулешов загинув від удару об землю. У військовій прокуратурі Харківського гарнізону повідомили, що погодні умови під час виконання стрибків були в нормі, перед вильотом військовослужбовець пройшов медогляд, зауважень у медиків не було. Є. Кулешов здійснював стрибок з невеликої висоти — 1200 метрів. Можливо, допускають слідчі, усвідомлення того, що з основним парашутом щось не гаразд, прийшло занадто пізно. За словами старшого помічника військового прокурора Харківського гарнізону Володимира Павленка, під час огляду місця пригоди було з’ясовано, що Кулешов таки намагався відкрити запасний парашут, і той справді вийшов з ранця, однак не встиг розкритися.
Кримінальну справу за фактом загибелі парашутиста військова прокуратура поки що не порушувала. Ведеться перевірка, у ході якої мають з’ясувати, що саме трапилося з основним парашутом. Перед виконанням стрибків кожен парашутист проходить інструктаж. Кулешов також його пройшов, про що є розписи в книзі інструктажів. А щодо одного з головних питань, — хто складав Кулешову парашут — він сам чи іншій військовики, — то на нього відповіді у слідства поки ще немає.
Нагадаємо, що торік у регіоні загинули двоє парашутистів. У квітні на тому само аеродромі в Чугуєві військовослужбовець харківської окремої авіаційної ескадрильї Антон Кузнєцов дістав тяжкі травми і згодом помер у лікарні. Причиною падіння став сильний порив вітру. Прокуратура звинуватила в трагедії керівника стрибків, який не провів належний інструктаж. Справу передано до суду. А в серпні 2009 р. трагедія трапилася на аеродромі в Коротичі під час тренувальних стрибків з літака Ан-2. Причиною загибелі парашутиста стала помилка при виконанні акробатичного маневру в повітрі.