У Чернігові презентовано перші результати втілення в життя спільного проекту GTZ «Енергоефективність у будівлях» і Чернігівської міської ради «Розробка системи енергетичного ме-неджменту в управлінні освіти Чернігівської міської ради».
Він почав діяти завдяки співпраці урядів України та ФРН. Згідно з дорученням Федерального міністерства Німеччини з економічного співробітництва та розвитку Німецьке товариство технічного співробітництва (GTZ) реалізує проект «Енергоефективність у будівлях» спільно зі своїми українськими партнерськими організаціями — Міністерством регіонального розвитку та будівництва України та Міністерством з питань житлово-комунального господарства України. Чернігів — одне з чотирьох українських міст, де вирішено провести моніторинг споживання енергетичних ресурсів, реально здійснити кроки для підтримки національної стратегії у сфері енергоефективності.
Як зазначив на презентації міський голова Олександр Соколов, без скорочення споживання енергоносіїв неможливий подальший розвиток міського господарства.
— Цей проект дав змогу зрозуміти, де ми є і що робити стосовно кожного закладу, — сказав він.
Під час заходу виступили німецькі партнери проекту. Вони, зокрема, зробили детальний аналіз енергоспоживання будівель установ освіти, висловили свої експертні міркування щодо зменшення енергозатрат. Так, експерти пропонують у всіх школах замінити двері та вікна на новітні, вдосконалити систему опалення, утеплити стіни тощо. Підрахунки показують, що реалізація заходів енергозбереження приведе до економії щороку майже 2 мільйонів гривень. З них половина — від зменшення фінансування опалювання приміщень.
Експерт проекту GTZ «Енергоефективність у будівлях» Клаус Хаарст підкреслив, що послідовне запровадження заходів енергоспоживання сприятиме ефективнішому використанню бюджету міста, пожвавить його економіку.
Позитивні напрацювання від співпраці відзначили у своїх виступах заступник начальника управління освіти міської ради Михайло Рубан, перший заступник міського голови Олег Білоусов.
Підсумки реалізації проекту GTZ «Енергоефективність у будівлях» і Чернігівської міської ради «Розробка системи енергетичного менеджменту в управлінні освіти Чернігівської міської ради» ляжуть в основу підготовки міської програми з енергозбереження. Незабаром вона буде представлена на розгляд чергової сесії Чернігівської міської ради.
Чернігів.