Прокуратура Харкова порушила кримінальну справу за фактом обвалення 16 березня фасадної стіни будинку на проспекті Правди, 10. Як повідомили в прес-службі прокуратури області з посиланням на прокурора міста Євгена Поповича, справу порушено за ч. 1 ст. 275 КК (порушення під час будівництва або проектування правил, що стосуються безпечної експлуатації будинків і споруд, особою, яка зобов’язана дотримуватися цих правил, якщо це створило загрозу загибелі людей або спричинило інші тяжкі наслідки).
Будинок, що обвалився в центрі міста, тільки завдяки щасливому випадку нікого не поховав під уламками. Якби НП сталося на кілька годин пізніше... Тротуар, дорога, на які обрушилися стіни, в активний час доби ущерть заповнені людьми і транспортом.
Про НП рятувальники довідалися о 5.20. На місце події прибуло більше десятка бригад МНС, «швидкої допомоги», міліції, кінологів, у завали одразу відправили собак. Невдовзі рятувальники дійшли висновку: рано-вранці у будинку й біля нього нікого не було — потерпілих немає. Через обвал відключено електрику в усіх прилеглих будинках, оточено район руйнувань, припинено рух транспорту, у тому числі й громадського. Довелося навіть відселити один із корпусів готелю «Харків», що прилягає до зруйнованого будинку.
Як заявив на засіданні комісії з надзвичайних ситуацій керівник харківської інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Олександр Мальцев, будівництво велося без відповідного дозволу, мовляв, «добро» було дано тільки на проведення попередніх робіт — зведення паркану, організацію будівельного майданчика тощо. Але ж влада не могла не помітити, що в історичному центрі міста, поряд із центральною площею, уже щосили ведуться не підготовчі, а будівельні роботи!
Реконструкцією будинку передбачалося з «непотрібного» проектного інституту зробити «дуже корисний» торговельно-розважальний комплекс. Споруда мала «вирости» з 16,4 до 30,8 метра шляхом надбудови додаткових поверхів. Але варто було будівельникам піднятися лише на два поверхи, як усе завалилося.
Чому роботи розпочали без дозволу — відповідь на це запитання тепер шукатиме прокуратура. На позачерговому засіданні обласної комісії з питань надзвичайних ситуацій під керівництвом в. о. голови облдержадміністрації Володимира Бабаєва вирішено перевірити всі об’єкти в області, яким було видано дозволи на проведення підготовчих робіт до будівництва або реконструкції — щодо дотримання законодавства. Але чомусь особливо не акцентували увагу на останньому випадку. До речі, на засідання не спромоглися з’явитися власники будинку, керівництво ВАТ «Південдіпроцемент», керівники проектної організації та генпідрядника. Водночас експерти зазначають, що візуальний огляд залишків будинку, що обрушився, показує, що відбулося зміщення навантаження на несучі конструкції. Це свідчить про те, що без точних розрахунків неможливо розпочати ліквідацію наслідків НП і розбір завалів. Крім того, на об’єкт категорично не можна пускати людей і будівельну техніку — будь-якої миті будинок може обвалитися повністю.
На знімку: шестиповерховий будинок міг поховати під уламками перехожих і транспорт.
Фото автора.