Відтепер Дніпропетровщина модернізуватиме свою комунальну теплоенергетику згідно з програмою, яку на замовлення управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації розробив Інститут технічної теплофізики Національної Академії наук України. Програма спрямована на зменшення споживання природного газу, безаварійну роботу котелень, на розробку нових технологій та устаткування для енергозбереження і є своєрідним бізнес-планом ефективного інвестування бюджетних коштів у теплоенергетику.
Впровадження основних заходів, запевняють розробники, дасть змогу зменшити щорічне споживання природного газу на 687 мільйонів квадратних метрів, на 38 відсотків. Насамперед ідеться про встановлення утилізаторів теплової енергії, впровадження когенераційних установок, застосування технології використання низькопотенційних відновлювальних джерел енергії (теплові насоси), модернізацію котлів і заміну малоефективних на сучасні, використання скидного тепла Придніпровської ТЕС.
«Ми ставили перед собою завдання, — зазначив заступник директора Інституту технічної теплофізики НАН України Борис Басок, — створити таку комунальну теплоенергетику регіону, яка виробляла б та постачала тепло в необхідних обсягах, високої якості, а головне — щоб населення було спроможне сплачувати за це тепло та гарячу воду».
За словами начальника управління житлово-комунального господарства ОДА Андрія Білоусова, загальна вартість реалізації програми — близько 5,5 мільярда гривень, розрахована вона на п’ять років. Основне джерело фінансування — державний бюджет, зокрема, кошти, закладені Програмою реформування та розвитку житлово-комунального господарства. Передбачено також залучення коштів інноваційних та інвестиційних програм, що впроваджуються в рамках Кіотського протоколу та на умовах ЄБРР. Після захисту у Міністерстві житлово-комунального господарства її внесли до реєстру регіональних програм України.
Сьогодні в області налічується 15656 будинків, які опалюються центральною системою теплопостачання. У них мешкають близько 2 мільйонів осіб. Протяжність тепломереж — 3124 кілометри. В області працює 1519 котелень.
Дніпропетровська область.