Грип нападає на нас перманентно. Перед новим роком була перша його потужна атака. Незабаром слід очікувати другу. Лікарі кажуть, що цього разу він принесе більше ускладнень. І нагадують про елементарні захисні заходи від недуги: марлеві пов’язки, оксолінову мазь, зміцнення імунітету тощо.
МОЗ уже затвердило план з вакцинації проти «свинячого грипу». Нині чекають на вакцину від Всесвітньої організації охорони здоров’я, яку так настирливо пропонували нам у розпал епідемії минулого року. Тоді це видавалося дивним. Адже відомо, що під час спалаху хвороби щеплення проводити не можна. Але фахівці цієї поважної міжнародної організації наполягали: мовляв, грип ще прийде, готуйтеся й вакцинуйтеся. Здається, вмовили... Згідно з директивою Міністерства охорони здоров’я, тільки-но надійде вакцина, нею прищеплять працівників закладів охорони здоров’я, незалежно від відомчої підпорядкованості та форм власності. Якщо доз вистачить, то й вагітних жінок; дітей старше 6 місяців з одним хронічним захворюванням; групи ризику, що включають хворих на цукровий діабет, хронічний бронхіт, бронхіальну астму, ожиріння, імунодефіцитний стан, серцево-судинні захворювання та онкологічні захворювання; людей, які входять до груп професійного ризику (працівники комунальних служб, правоохоронних органів, освіти, військовослужбовці та інші). Також під шприц потраплять студенти 5 та 6 курсів вищих медичних навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації та вихованці інтернатних закладів закритого типу. Після цього в переліку категорій населення для вакцинації зазначено здорових дорослих віком від 18 років.
Проте вже відомо, що американський та європейські уряди скасовують замовлення на препарати для профілактики «свинячого грипу». Франція планує відмовитися від 50 мільйонів доз вакцини із замовлених 94 мільйонів (постачальники — Sanofі-Aventіs, Novartіs, GlaxoSmіthKlіne і Baxter), Німеччина — від половини із замовлених 50 мільйонів доз (GlaxoSmіthKlіne), повідомляє Reuters. Уряд Великої Британії також веде із Glaxo, що вже поставила до країни 23,9 мільйона доз, переговори про зниження обсягу закупівель.
Одна з версій тріумфальної ходи «свинячого (чи каліфорнійського) грипу» світом — його фармацевтичне походження — має певні докази. Сплеск продажів вакцини від грипу A/H1N1 став для фармацевтичних компаній несподіваним успіхом переважно завдяки урядовим замовленням, констатує Reuters. Найбільше щастило британській GlaxoSmіthKlіne, яка, за прогнозами галузевих аналітиків, повинна була заробити додатково 3,5 мільярда доларів, Sanofі і Novartіs планували отримати мільярд і 600 мільйонів доларів відповідно.
Якщо люди масово хворіють, то це комусь вигідно... Кому? На наступній пленарній сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка відбудеться у Страсбурзі з 25 по 29 січня, планують провести дебати на тему «Фальшива пандемія — загроза для здоров’я».
Комітет ПАРЄ із соціальних питань проводитиме закриті слухання з цього ж питання у вівторок, 26 січня, де будуть присутні представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Європейської фармацевтичної промисловості та експерти з цього питання.
Відомий епідеміолог Вольфганг Водарг, який очолює підкомітет з охорони здоров’я, що входить до комітету із соціальних питань, охорони здоров’я та сім’ї Ради Європи, пропонує РЄ розслідувати діяльність фармацевтичних компаній, які заради збільшення власних прибутків сильно перебільшили ступінь загрози «свинячого грипу». На його думку, виробники протигрипозних препаратів і вакцин чинили тиск на ВООЗ і змусили її оголосити «свинячий грип» пандемією...